Песачинки в окото

“Всяка власт, която се отдалечава от народа, пада като дърво, отсечено от корена.”

 

Петко Р. СЛАВЕЙКОВ

 

“Срещу Европа се води война на всички фронтове. Искат я фалирала и немощна – и го постигат: чрез разруха, деградация, бездуховност. Обречена е!”

 

Марина БОРИСОВА, ФБ

 

ОБСЪЖДАНЕ. Няма ли да се противопоставим на стремглавото пропадане на самоубиващата се Европа?

 

“Бедността е най-справедливото наказание за глупавите народи.”

 

Роналд РЕЙГЪН

 

ОБСЪЖДАНЕ. Българите никак не са глупави, напротив – умни и комбинативни са. Най-голямата им слабост е, че не четат девиза на сградата на НС; нищо на света не е в състояние да ги накара да се обединят; индивидуализмът е в кръвта им, генетично заложен през вековете, когато всеки е трябвало да оцелява поединично. А генетичните болести са трудни, ако не и невъзможни за лечение. Затова е неизбежно да сме бедни.

 

В момента, в който предаваш своите принципи и ценности, ти си мъртъв, културата ти е мъртва, цивилизацията е мъртва.

 

Ориана ФАЛАЧИ

 

“Добре, след като установихме, че вие сте проститутки, дайте да се договорим за цените.”

 

ЧЪРЧИЛ (към журналисти)

 

ОБСЪЖДАНЕ. Сякаш го е казал на днешните ни сиви, послушни и безхарактерни девойки, които нямат нищо общо с тази професия, забравили, че трябва да следват “само святата Истина” (по израза на недостижимия Захарий Стоянов, ако изобщо им е известен).

 

 

 

“Моли се така, сякаш всичко зависи от Бог, но работи така, сякаш всичко зависи от теб.”

 

Едгар КЕЙСИ

 

ОБСЪЖДАНЕ. Лошото при нас е, че все по-рядко се срещаме за Бога, а най-искрено се молим само в болниците.

 

“Морето само живите обича.

А мъртвите изхвърля на брега.”

 

Христо ФОТЕВ

 

ОБСЪЖДАНЕ. Метафората на големия поет е съвсем ясна: народът цени само обществено активните хора, които дават идеи за възхода му. Бездейните, безучастно наблюдаващи събитията, ще бъдат забравени.

 

“България е преживявала и по-големи драми в миналото, но никога не е била толкова безцветна. Въпреки изобилието на партии, медии и даже книги. Дори бесовете и злодеите й са били тогава по-значими. Въпреки имитираните страсти и филипики тук не става нищо. Никога не е имало толкова мними пророци, спасители и изобретатели на барутни чудеса. Удивително е колко често и задълго на тях им се вярва. Ако има уроци на историята, България не е научила нито един от тях. В нито една област.”

 

Проф. Андрей ПАНТЕВ

 

ОБСЪЖДАНЕ. Само с наведена глава и пламнало от срам чело могат да бъдат слушани и прочитани тези изпепеляващи думи. На всичко бихме имали право, само не и да бъдем “безцветни”, както с право ни укорява този знаменит историк, патриот и философ.

 

“Със сегашните учебници възпитаваме емигранти. Да върнем България в българските училища!”

 

Чл.-кор. проф. Атанас М. СЕМОВ

 

ОБСЪЖДАНЕ. Това е една от болезнените ни теми, заедно с демографията и духовността. Повече от очевидно е, че държавата със самоубийствено усърдие поощрява дебългаризацията и отродяването на децата ни, енергично ги оттласква – колкото може по-надалеч от себе си. Думи като “Родина”, “Отечество”, “Майка” почти не се употребяват от властниците ни; а този, който ги изрича, бива гледан с презрение. Каквито и усилия да полагат потомствени родолюбци като проф. Атанас Семов, те “не могат да заместят държавата”  (изразът е на непрежалимия акад. Чудомир Начев). Искрица надежда благородният му призив “Да върнем България в българските училища” да бъде осъществен има само, ако МОН предприеме необходимите мерки. Но при досегашното му нихилистично поведение това си остава единствено едно мило, но наивно пожелание.

Но кой от МОН знае страстния вик на Николо МАКИАВЕЛИ (1469 – 1527): “Обичам Родината повече от душата си!” и би го изрекъл?

 

 

 

“Банкерите се грижат да сте вечно в дългове.

Фармацевтичните компании – да сте вечно болни.

Производителите на оръжия – войните да не спират.

Медиите – да не научите истината.

Правителствата – всичко това да се счита за законно.”

 

Павлина ПАВЛОВА

 

ОБСЪЖДАНЕ.  Уви, това  е вечният цинизъм на всяко общество: печалбата, трупането на богатства за сметка на безучастно търпящата всичките тези мерзости тълпа. Още Даниел Дефо беше казал, че лекарите се радвали на чумната епидемия в Лондон, защото имали много пациенти и забогатявали; звучи цинично и потресаещо, ако е било истина /а мигар не са се страхували от заразяване?/

Безспорно, добрият лекар трябва да е най-богатият човек – но с честния си труд, а не чрез предварително изнудване на пациента за пари или източване на Касата /което обаче е направо задължително, ако болницата иска да оцелее…/

Нужна е решителна реформа на изначално сгрешената и престъпно заложена система, която е обърната към свръххоспитализации за сметка на възспиращите ги здравна просвета /абсолютно безплатна, но напълно пренебрегната от властимащите!/ и извънболнична помощ /далеч по-евтина от болничната/.

Comments are closed.