БЛС: Повече от половината българи искат хартиените рецепти да се запазят паралелно с електронните

Това, което ни предлагат от 1 година насам са рестрикции за пациентите и лекарите и никакъв контрол при отпускането на лекарствата от аптеките. Това заяви председателят на БЛС по придобилата широк отзвук тема с едновременното използване на хартиената и електронната рецепта и тиражираните в общественото пространство спекулации.

Д-р Иван Маджаров развенча някои от митовете и спекулациите тиражирани е общественото пространство по отношение на едновременното използване на хартиената и електронната рецепта: „На първо място се твърди, че лекарите не желаят дигитализация е здравеопазването: Българският лекар работи от 1 юни насам в условията на дигитализация, а с електронни рецепти от миналата година.

И цифрите го доказват: 20 млн. електронни рецепти, 5 милиона електронни направления, 10 милиона електронни прегледа, 130 хиляди електронни хоспитализации и 200 хиляди електронни направления за хоспитализации. Практически ние работим в условията на дигитализация от 1 юни насам, а в условията на дигитална рецепта от миналата година по това време”, категоричен беше председателят на БЛС.

Д-р Маджаров обясни, че не забраната, а доброто внедряване е важно. “Във всички европейски държави, с изключение на Естония, съществуват и двата варианта на хартиена и електронна рецепта в здравеопазването, сочат данните на проучване на БЛС,” съобщи председателят на Съсловната организация.

Д-р Маджаров посочи, че в страни като Дания, Норвегия, Финландия, Франция, Швеция, в които съществуват и двата варианта на рецепта, са достигнали почти 90 процента използваемост на електронните рецепти. “Българските пациенти следва да бъдат третирани като европейските”, категоричен беше председателят на БЛС.

“Показателен за ограничаването на правата на българските пациенти е фактът, че един чужденец ще може да си закупи предписаните му медикаменти с хартиена рецепта от българска аптека, докато българският пациент – не”, добави д-р Маджаров.

Tags: ,

Comments are closed.