На вниманието на Министър д-р МЕДЖИДИЕВ, зам.-министър д-р Томов: Разноските за лечението на катастрофирали мигранти и пияни и дрогирани водачи на ПТС

КОПИЕ: Председател на БЛС д-р МАДЖАРОВ

КОПИЕ: Президент на БЧК акад. ГРИГОРОВ,

председател на БЧК проф. ГИГОВ

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Напоследък на редица лечебни заведения им се налага да помогне първа животоспасяваща помощ на катастрофирали мигранти, както и на предизвикали пътни инциденти дрогирани и пияни водачи на пътно-транспортни средства.

Не е необходимо да се убеждаваме един друг, че това струва малко средства за консумативи; да не говорим – за труда на колегите и за опасността от евентуално заразяване от Ковид и какво ли още не.

Въпросът ми е следният: защо ЛЗ ще трябва да поемат тези разноски и да даряват безвъзмезден труд на своите служители?

Лечението на мигрантите не следва дали се поема от посолствата на страните, откъдето идват или поне от нашето Външно министерство?

Какво се отнася до използването на безотговорните пияни и дрогирани типове, то трябва да бъде изцяло за тяхната сметка. Друг е въпросът, който законодателството трябва да се допълни с незабавно конфискуване на колите им и затвор поне от 5 години; мисля, че това решение също би могло да го обмислим и предложим заедно на бъдещите депутати.

И, още. Не мога да си обясня мълчанието, с което отминавате моите обществени и колегиални въпроси и предложения; винаги ги публикувам във в. “Български лекар”.

Вашето право е да не ги одобрявате или да ги намирате за нелогични и дори наивистични, но – като гражданин и социал-медик, аз се чувствам длъжен да ги отправям към вас.

Comments are closed.