На вниманието на д-р Иван Маджарпв, председател на БЛС:  Отново зимно-лятно време! А биологичният часовник? Нека да запазим сегашното астрономическо време!

КОПИЕ: УС на БЛС

КОПИЕ: ЦКПЕ

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Преди 200 години някакъв немски биолог разгласил откритието си, че спанакът съдържа неимоверно количество желязо и публикувал наистина изумителна цифра. (Изнасям само факта, подробностите не помня.) Всички безусловно приели твърдението му за достоверно, без да го проверяват.

След дълги-дълги години друг учен изследвал зеленчука и открил, че въпросният му колега просто е сгрешил с десетичната точка – неволно я преместил с една цифра надясно и така е удесеторил данните… Но легендата за “железния спанак” е останала и до ден днешен. Подобна заблуда е извършил и някакъв американски икономист преди век. Кой знае как пресметнал, че ако преместим стрелките на часовника с 1 час назад през зимата и, съответно, ги възстановим през лятото, сме щели да харчим по-малко ток и ще пестим пари.

Намерили се подражатели в няколко щата; оттам модата, то се знае, прескочила и в Европа, Люлката на цивилизацията. Та така – вече над 40 години. Нищо, че други учени отдавна доказаха абсолютната несъстоятелност на тази врътка. Нещо повече – тя е вредна за здравето в първите 2-3 дни, дори седмица след прилагането ѝ, защото се нарушава биологичният часовник, който уравновесява работата на органите в човешкия организъм и, най-вече – на хормоните и мозъка. Много хора получават нарушение на съня, аритмии, раздразнителност, дори хипертонични кризи. Но какво значение за съвременните технократи има здравето на човека пред установената догма?

ЕК отдавна прие решение, че страните-членки са свободни да я пренебрегнат и сами да решат дали да продължават с безсмисления цикъл зимно-лятно време.Никоя още не се е решила да направи първата крачка встрани.

Уважаеми д-р Маджаров,

Уважаеми колеги от УС на БЛС,

Преди поне 10 години лично съм предлагал на Министерския съвет да закове времето в България на астрономическата му за нашите географски ширини стойност. По уверения на тогавашния ни министър Десислава Атанасова то било разгледано, но оставено без последствия. Крайно време е да подновим искането си, ако го възприемате като здравословно за нацията ни.

Мисля, че е редно именно БЛС да отправи предложение до здравния министър (оттам той да го придвижи до МС): занапред да не сменяме часовото време и то да си остане за България в сегашния си астрономически вид.

Tags: , , ,

Comments are closed.