Декларация – Български пациентски форум

Днес, 12.06.2010 г. на Втора Национална среща на представителите на Федерация Български Пациентски Форум, проведена в гр. Велинград единодушно беше изразено становище по предложение на Министерството на Финансите за актуализация на бюджет/2010 г., касаеща здравеопазването:

1. Намаляване на бюджета на МЗ и то в частта, касаеща лекарствено снабдяване и профилактика представлява антидържавност спрямо голяма част от болните, които МЗ и без това е извадило от здравноосигурителния модел на България с обещанието за специално,осигурено от държавата лечение. Икономии за сметка на лечение не са просто съкращаване на разходите, а нанасят тежки поражения и последици за дълъг бъдещ период. Тези разходи и без това са недостатъчни и към момента осигуряват лечение на не повече от 30% от нуждаещите се. Това предложение от Министерство на Финансите не трябва да бъде внасяно от Министерски съвет  и да бъде подкрепяно от комисиите и депутатите от Народното Събрание.

2. В актуализацията на бюджета трябва задължително да се предвиди възстановяването в бюджета на НЗОК на тези средства, които определени като излишък, бяха предназначени за други нужди на държавата, а не за здравеопазване. Тези средства са вноски за здравеопазване и не са излишни, защото от недофинансиране страдат както лечебни заведения, така и осигуряването на лекарства от страна на НЗОК. Тази разлика е на гърба и за сметка на пациентите, независимо дали могат да си го позволят или не. Премиерът г-н Бойко Борисов се е ангажирал публично с този въпрос, разрешаването на който считаме за наложително.
Тази декларация е подписана от всички представители на организации и регионални координатори на национално представената организация „Български Пациентски Форум”.

Tags: ,

Comments are closed.