Изграждане на бюст-паметник на Христина Хранова

МУ-Варна обявява дарителска кампания за изграждане на бюст-паметник на първата практикуваща дипломирана акушерка в България – Христина Хранова в двора на Медицински колеж – Варна, на адрес: Варна, бул. „Цар Освободител”№84. Идеята за изграждане на паметник е възникнала във връзка с 80 годишнината на Медицински колеж-Варна.

Формулярът може да бъде подаден по електронен път на следния електронен адрес: uni@mu-varna.bg

Средствата за изграждане на паметника следва да бъдат внасяни по следната банкова сметка на Медицински университет – Варна: IBAN:BG24STSA93003100040700, BIC: STSABGSF, в Банка ДСК ЕАД /в лева/, пояснение: Дарителска кампания за паметник на Христина Хранова.

Всички дарители, застанали зад каузата, ще получат сертифика за дарение от Медицински университет – Варна. Идеята за издигането на бюст-паметник на първата практикуваща дипломирана акушерка в България – Христина Хранова е на ръководството на Медицински университет – Варна. Повод за това е светлият ѝ образ и пример, които и до днес будят възхищение, преклонение и вдъхновение. По-малко известен факт е, че Христина Хранова е първата жена воден спасител в България. Будна и родолюбива българка, тя участва във всички въстания и войни за Освобождението и Обединението на България – в комитетите на Васил Левски, в Априлското въстание, в Руско турската, в Сръбско-българската и Балканската войни.

След Освобождението Христина Хранова завършва „Повивалния институт” при Имперския университет „Свети Владимир” в Киев и се завръща в България. Работи като акушерка в Лом, Силистра, София, Варна. През цялата си практика акушира на повече от 3460 деца. Отлична плувкиня, Христина Хранова използва своите умения, за да спасява давещи се в Черно море. Тя е спасила 48 души. За истинското ѝ самопожертвование, по предложение на гражданите на Варна, през 1907 година, е наградена със сребърен орден „За гражданска заслуга”.

Tags: 

Comments are closed.