Културен календар на в. “Български лекар”/2023 г.

Дойде и Новата 2023. Тя ще бъде още по-тревожна, скъпа и напрегната, пълна с неизвестни и напрежение заради войната в Украйна и нестабилното световно положение. Ще се опитаме да се противопоставим на неизвестността с нашия културен календар.

Ако е казал Господ, с Неговата помощ и с вашата подкрепа, можем да го осъществим: 27 май, с. Славейно (обявено от нас за Свещено място на българската медицина). 125 години от рождението на най-знаменития ни клиницист-енциклопедист чл.-кор. проф. Константин Чилов, в рамките на 26-те Чилови дни (създаден от нас със съдействието на БЛС с председател д-р Димитър Игнатов и Община – Смолян през 1998 г.); 24 юни, Еньовден, Дупница (обявен от нас през 2005 г. за Град на фармацията) – възстановен на създадения от нас през 1994 г. Ден на българското лекарство и неговите производители и търговци (с одобрението на тогавашния Съюз на фармацевтите в България, председател маг.-фарм. Боримир Атанасов); с любезното съдействие на Община – Дупница. 15 август, Ден на Спасението (създаден от нас през 2005 г., със съдействието на МЗ, БЛС, БЧК, синдикатите, БАСЗГ, Военно-медицинска академия), официализиран от МС (по наше предложение, внесено от министър Десислава Атанасова) с Решение 1039/ 28. 12. 2012 г.

19 август – Ден на българския лекар (създаден от нас, със съдействието на БЛС с председател д-р Димитър Игнатов през 1994 г.).

Забележка. Посочваме създателите на тези инициативи не от суета или тщеславие, а заради историческата истина. “Святата истина водеше перото ми” (Захарий Стоянов); “И всекиму – своето” (Левски).

Tags: 

Comments are closed.