Омбудсман = от пусто в празно

Достолепният Гиньо Ганев, първият омбудсман на Република България, за сетен път показа, че умее да жонглира с народните проблеми, да прелива от пусто в празно и да имитира величие. Неотдавна той тържествено заклейми делегираните бюджети в болничната помощ. Да му припомняме ли, че точно преди 1 година по същия начин разгроми делегираните бюджети и в извънболничната помощ? (Тогава му припяваше Нанев в качеството си на председател на БЛС; само седмица-две по-късно, вече назначен за министър, преобърна позициите си на 180 градуса; впрочем, същото изумително салто направи и по отношение Медицинския одит – като съсловен предводител беше яростно против него, а като министър с охота го създаде, макар и под друго име…)

Политиката наистина е мръсна дума и срамно занятие за продаващи честта си хора, чиято основна цел са кариерата и постовете. Но искаме да попитаме омбудсмана:

# Защо досега не ни е отговорил на предложението да разпространява по болниците нашата Харта за правата на лекарите – по същия начин, както усърдно представяше Хартата за правата на пациентите? Или в. “Български лекар” и главният му редактор са недорасли или – направо недостойни за вниманието на един потомствен държавник?

# Не намира ли, че досегашната му дейност е фактически едно преливане от пусто в празно, една словесна еквилибристика (а той е, признаваме му го, сладкодумец и чародей на словото; пита се обаче каква е практическата полза от водопада от думи?) за задоволяване на собственото его, без никаква полза за държавата и народа; просто една мимикрия на демокрация и граждански права?

# Защо не се срещне лично с премиера и финансовия и здравния министри, за да им постави ребром щекотливите въпроси на здравната политика (впрочем, те всички до един са брадясали, недофинансирани и на практика нерешими), вместо да позира пред никога незадаващите неудобни въпроси здравни журналисти с, общо взето, много ниска компетенция по здравеопазването?

# Не смята ли, че отдавна му е време за заслужена почивка и писане на мемоари? Навсякъде другаде се извършва масово пенсиониране и прекратяване на гражданските договори. Омбудсманът свещена крава ли е в Република България?

Tags: , ,

Comments are closed.