Паметна плоча за медиците, репресираните от комунизма

Най-после, след 6-годишно настояване, патриотичната инициатива на СЛК (председател д-р Методи Маджаров) и професора-психиатър Кирил Миленков да се открие паметна плоча на медиците, репресирани от комунистическия режим, се увенча с успех! Тя бе открита на фасадата на Първа градска болница в София.

Бе почетена паметта на колегите ни, убити от болшевишките палачи: проф. Ал. Станишев, д-р Г. Буков от Перник, д-р И. Велков от Видин, д-р Генов от Харманли, д-р Н. Трайчев от Дупница, д-р Никола Хаджигенчев от Плевен, д-р Труфи Тенев, д-р Петко Момчилов от Ямбол. Стотици са въдворените в концлагери и интернираните в провинцията лекари и студенти-медици, отстранените от преподавателска дейност и изключените от Медицинския Институт, икономически тероризираните (отнети са множество жилища, имоти, клиники и цялото им оборудване). Общият брой на репресираните от комунистите лекари и студенти по медицина в България надхвърля 1000.

Да се поклоним пред паметта на загиналите и пред страданията на репресираните.

Да помним имената на колегите-страдалци, да не забравяме, че това се е случвало и да не допускаме то никога да не се повтаря!

Tags: , ,

Comments are closed.