Простете, герои!

20 април 1876 – вдигането на Априлското въстание; “Кървавото писмо” на Каблешков; опиянението на Бенковски и хората му в Панагюрище; лудостта на младите буйни глави, готови да се отделят от раменете заради Отечеството.

147 години по-късно. Нито една дума за тях по националните медии – БНР, БНТ, да не говорим за отдавна продадените бТВ и Нова. Нито един куплет от чинтуловите песни. Нито абзац от най българската книга – “Записките” на Захарий. Нито куплет от вазовата “Епопея на забравените”, нито един от т. нар. политически елит да полага китка цвете пред паметниците на героите, чиято кръв ни донесе Свободата и Държавата!! И – тлъстите му пачки и кюлчета злато. За тях ли загинахте, момчета, герои наши?!

Вместо това, по медиите: Рамазан байрам (честит празник, мирни български сънародници мюсюлмани!), срещи на Президента с ръководителите на доказалите се като антибългарски парламентарно представени партии и коалиции, които напират да съставят правителство; бременността на Лена (и кой ли е бащата); бебето на Камелия; брадясалата арестувана Тротинетка травестит и мъчител на проблемно дете (но пък – “Човек на годината”, според антибългарския Хелзинкски комитет!!); обсъждания на вечното българско футболно дерби “Левски” – ЦСКА (с 11 чужденци на терена и треньор-чужденец!); поскъпналите продукти (картофи и ябълки от Полша, лук от… Австралия!!); безмитният внос на съмнителна пшеница, слънчоглед и яйца от страна, която не е член на ЕС – за сметка на собствената ни продукция… Докога продажничество?!

Успяха… Успяха да ни успят, и през това време да заличат историческата ни памет и националните чувства и ценности. “Купуването и продаването на гласове е престъпление”. Чудесно. А купуването на държавници и депутати може би е достойнство? А затриването и обезличаването на младите поколения, превръщането и в безлична косуматорска маса – без идеали, без духовност?

Днес бе преизбрана досегашната председателка на СЕМ. С 3 гласа, вместо изискуемите по закон 4. Затворихме си очите пред един зализан измамник с канадско гражданство, който не знае историята ни, дори това, че опълченците на Шипка не са мръзнали в снега, както заяви пред паметника им, а са водили сражение в нетърпима августовска жега, та сега за някакъв СЕМ-послушко ли ще се тревожим?

Comments are closed.