Нацисткият Вишински

Зловещият главен прокурор на Сталин – Вишински, накуп осъждал на смърт десетки хиляди истински или мними негови противници, си има огледален образ и при Хитлер. (Колко сходни са тоталитарните системи!)

Това е Роланд Фрайслер (1893 – 1945), президент на Народната съдебна палата (1942 – 1945), който за малко повече от 2 години на този пост осигурява обилна “работа” за гилотината – осъжда на смърт предимно чрез отрязване на главата 4951 германци, в т. ч. и десетки участници в атентата срещу Хитлер, лидерите на нелегалната съпротивителна група “Бялата роза”, сестрата на Ремарк Елфрида Шолц и пр.; понякога мотивът за екзекутиране е дори само изказване на мнение против Фюрера и войната му. (Кратка справка: прокурорите за 8-те предходни на Фрайслер години издават смъртни присъди общо на 292 души; разликата е чудовищна!)

Интересна и биографията на този престараващ се жесток нацистки кръволок: През 1915 г., бидейки боец в армията на Кайзер Вилхелм, попада в руски плен. Откарват го в Русия, където става член на… ВКП (б); дори се смята, че постъпва в редовете на… ЧК (там, знайно е, единственият начин за убеждаване в правотата”вся власть советов”, е куршумът в тила). През 1920 г. се връща в Родината си и скоро (1925) се записва в Национал-социалистическата партия на новоизгряващия фанатик. Усърдно му изразява своята кучешка преданост, а той, научил за миналото му, го нарича иронично “нашият болшевик”. После се убеждава, че именно заради смущаващите данни в биографията си ще му бъде безпрекословно верен. И не греши, докато вечерта на 3 февруари 1945 английска бомба не пада върху дома на водещия нацистки прокурор и прекъсва чудовищния му живот; това е за възмездие: същата сутрин е изпратил на гилотината последните си 4 подсъдими. Сега ще се присъедини към тях в Небитието.

Comments are closed.