Успешно обучават бъдещи лекари на практически умения в МУ-Пловдив

Медицински университет – Пловдив и Ветеринарно-медицински факултет на „Тракийски университет” – Стара Загора сложиха началото на едно ползотворно сътрудничество в обучителните технологии на млади лекари. Подобряването на практическите умения на лекарите се случва с помощта на животински модели.

Това заяви проф. д-р Благой Маринов – зам.-ректор по научноизследователска дейност на МУ-Пловдив. “В рамките на две години проведохме пет такива обучения за поставяне на хранопроводни протези и лигиране на разширени вени на хранопровода. Водещ инструктор в тези обучения е асистентът към симулационния център д-р Никола Боянов”, заяви проф. Маринов.

Заместник-ректорът на МУ-Пловдив добави, че в рамките на тези пет обучения са преминали над 30 млади гастроентеролози, които са усвоили достатъчно добре уменията за поставяне на хранопроводни протези и лигиране на варици на хранопровода, като по този начин да бъдат от помощ за своите пациенти.

„На първо място едно такова сътрудничество е важно, защото промотира академичния обмен между университетите, а на втори план става въпрос за финансова ефективност. Никой университет няма смисъл да поддържа скъпоструващи структури, които да използва по няколко пъти в годината и тук е мястото на нашето сътрудничество”, добави той.

Д-р Гергана Куюмджиева, която също участва в придобиване на практически умения коментира, че със сигурност това, което им е било показано на курса, ще им даде възможност да бъдат много по-подготвени за реалната среда на работа, което не би се случило, ако единствено са наблюдатели на самата манипулация.

Tags: ,

Comments are closed.