Ще има ли Ямбол болница?

Прочетох изказването Ви пред НС за дострояването на ямболската болница. От допълнително отпуснатите 30 млн лв не са били усвоени 12 млн.

И, както заявявате, ще трябват още… Кореняк-ямболлия съм; баща ми е работил над 40 години в старата болница; аз – също, близо 6 години. Сега тя е просто една развалина от над 20 отделни сгради с течащи покриви и слабо отопление. Най-лошото обаче е, че няма кадри.

Едно време хирурзите се “прескачаха”; днес едва попълват графика. Само един неонатолог; когато отсъства – жените ходят да раждат в Сливен или Бургас… Новата болница се строи от 1979 г.; присъствал съм на първата ѝ копка, която направи тогавашният министър акад. Радой Попиванов. Огромна е, цял мастодонт. Дори и да бъде завършена, нали трябва да бъде оборудвана със съвременна апаратура? Това означава още толкова средства.

А откъде ще се намери персонал, особено – сестри? Всичко читаво се разбяга по частните лечебни заведения. Откъде ще дойдат и пациенти, за да носят приходи – областта запустява: млси отиват по биологичните закони. Тази болница, запомнете ми думата (казвам я с болка): е обречена на запущение. Колкото и милиони да се наливат в довършването, а после – и в оборудването ѝ, ще потънат безсмислено.

Просто трябва да се продаде на някой частник, и той да умува как да я ползва. Само че не става и за офиси, защото е много отдалечена от града; а и стопанският живот в него е на изживяване.адите се разбягват по големите градове и чужбина, старите си отиват по биологичните закони. Тази болница, запомнете ми думата (казвам я с болка): е обречена на запущение.

Колкото и милиони да се наливат в довършването, а после – и в оборудването ѝ, ще потънат безсмислено. Просто трябва да се продаде на някой частник, и той да умува как да я ползва. Само че не става и за офиси, защото е много отдалечена от града; а и стопанският живот в него е на изживяване.

Comments are closed.