Изпуснатият злодей

За съжаление, на подсъдимата скамейка на Нюрнбергския процес липсва един от най-големите нацистки злодеи, дотогава старателно опазван от всякаква публичност: SS-ген. инж. Ханс Камлер (1901 – 1945 или 1947), специален райхсфюрер на Програмата А-4 (оръжие за отмъщение).

Той е отговорникът за разработките на Фау-1 и Фау-2. В самия край на войната, на 6 февруари 1945 г., Фюрера го назначава за доживотен (?!?) ръководител на въздушното въоръжение (ракети, бомбардировачи, изтребители), когато от старите мощни ескадрили на Гьоринг са останали само няколко самолета. Наблюдава и ядрената програма.

Преди това Камлер построява газовите кмери и крематориумите в кошмарната фабрика на смъртта Аушвиц-Биркенау, след това – 10 подземни авиозавода (за да са защитени от английските бомбардировачи), и то – само за 2 месеца, в огромни алпийски тунели на площ десетки хиляди квадратни метра, чудовищно използвайки безплатния труд на концлагеристи и военопленници; също толкова е цифрата на измрелите от непосилния труд, глада и болестите клетници; но какво значение за нацистите има човешкият живот? Грандиозна, но античовешка дейност, недвусмислено заслужаваща бесилка.

За съдбата на този звяр в генералска униформа се носят няколко слуха: самоубил се е на 9 май в Прага; избягал при американците; предавал им тайните на атомната разработка; самубил се в САЩ? Огромен организаторски и творчески талант – уви, престъпно пропилян в злокобни сатанински дейности.

Comments are closed.