60 години от подвига на д-р Стефан Черкезов, за 19-ти път – Ден на спасението

В късния следобед на 15 август 1963 г. 26-годишният лекар великотърновското на с. Стрелец д-р Стефан Черкезов (р. 1937, с. Виноград) се връща от служебна командировка в Горна Оряховица в препълнен автобус, пътувайки на стъпалата му. Той обаче се сблъсква с бетоновоз на изхода от града и избухва в пламъци. Д-р Черкезов е изхвърлен от взривната вълна в канавката, няма му нищо, но веднага се втурва към рейса и изважда 47 души от там; получава тежки изгаряния и единствено той умира от тях на рано сутринта на следващия ден.

През 2005 г. в негова чест създадохме Деня на Спасението, който оттогава се отбелязва ежегодно на 15 август пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните (в градинката пред ВМА), с любезното съдействие на нейното ръководство, МС, МЗ, МО, БЛС, БЧК, БАСЗГ, профсъюзите, с установен ритуал: точно в 12 ч., с 1-минутно мълчание, придружено от сирени на линейки. Гвардейският духов оркестър изпълнява химна и “Покойници, вий в други полк минахте”.

По наше предложение, внесено от здравния министър Десислава Атанасова, МС прие Решение № 1039/28.12.2012 г., с което обяви “15 август за Ден на Спасението – ден за оказване почит към всички българи, загинали при спасяване на хора.” Издирили сме над 160 лекари (над 50 са хирурзи; 20 от които – от “Пирогов”) и 15-тина м. с., предимно операционни, които са починали от преумора и изтощение по време на работа, както и вследствие заразяване от болестите на своите пациенти.

Най-после, след дългогодишни предложения до Столична Община, със съдействието на маг.-фарм. Зоя Паунова бе възстановено заличеното име на нашия най-голям съсловен герой на една столична улица – в ж. к. “Люлин”!

Очакваме за Деня на българския лекар (19 октомври) да бъде открит негов бюст-паметник във фоайето на новата централа на БЛС (ул. “Доспат” 2). Надяваме се и тази година на 15 август персоналът на лечебните заведения в страната да излезе пред вратите им точно в 12 ч. и с 1 минутно мълчание, под сирените на линейките, да почете светлата памет на д-р Стефан Черкезов и останалите наши самоотвержени герои.

През м. октомври ще се навършат 60 години и от гибелта на м. с. Стефка Димотрова, 22-годишна операционна сестра от Пловдив, алпинистка, която загива при опит за спасяване на оплел се във въжетата си алпинист над хижа “Рай” в Карловския Балкан. По наше предложение Операционната зала на Първа хирургия при УМБАЛ “Св. Георги” – Пловдив вече носи иметоѝ; благодарим на ръководителяѝ проф. Божидар Хаджиев за отзивчивостта.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.