Проф. д-р Станимир Сираков е „Лекар на годината 2023“

На 19 октомври, Денят на българския лекар, Български лекарски съюз връчи престижните награди на медицинската гилдия за 2023 г.

Званието „Лекар на годината 2023“ получи проф. д-р Станимир Сираков, д.м.н.

Тазгодишният носител на приза завършва медицина през 2009 г. в МУ-София със специалност „Образна диагностика“ и „Интервенционална неврорентгенология“. От 2011 година е част от екипа на болница „Св. Иван Рилски“ и е ръководител на сектор „Интервенционална рентгенология“ в отделението по образна диагностика. Има специализации в Сърбия и Франция. Председател на Българското дружество по интервенционална рентгенология.

Младият специалист е един от малкото лекари в страната, които извършват високоспециализирани животоспасяващи процедури при мозъчни аневризми и облитериране на мозъчни и гръбначномозъчни артериовенозни малформации. Лекарят на годината пръв въвежда в България ендоваскуларното лечение на артерио-венозни малформации. Притежава и европейска диплома по неврорентгенология, която се присъжда от новосформирания Борд по невроинтервенции. Така тазгодишният победител е един от общо 36 медици от цял свят, които са удостоени с тази диплома. Заради уникалната мозъчна операция на 10-годишно момиченце, през артерия на крака, той получи т.нар. „Медицински Оскар“.

Проф. Сираков благодари на гилдията за престижното отличие, което идва от съсловието. Лекарят на 2023-та година заяви, че институциите трябва да работят в синхрон, за да могат младите лекари да останат в България.

Наградата му беше връчена от д-р Иван Маджаров – председател на БЛС, който пожела на проф. Сираков да продължава да е пример за висок професионализъм. „Българският лекар заслужава уважението на всички нас, за това което прави“, заяви д-р Маджаров и благодари на д-р Тотко Найденов и проф. Андрей Кехайов, които са инициатори на отбелязването на Деня на българския лекар именно на 19 октомври и наградите „Лекар на годината“.

За първи път лекарската гилдия връчи отличие „За лекарска всеотдайност и етика“ на името на д-р Стефан Черкезов. Първият носител на наградата е д-р Даниел Димитров, който участва в мащабната спасителна операция, при която американският изследовател Марк Дики беше изваден от пещерата Морджа в Турция.

Президентът г-н Румен Радев, който отново уважи гилдията и присъства на церемонията заедно със съпругата си г-жа Десислава Радева, заяви, че фокусът на всяка реформа в здравеопазването трябва да бъдат младите български лекари – условия на труд, на мотивация, на социален престиж, на реализация. Той изрази дълбоката си признателност към хората, отдали живота си на тази толкова трудна професия в най-сложната област на човешкото познание, професия, изискваща безпределна вяра в човека и доброто. „Има нещо много специално в професията ви и това е, че всеки човек в България може да определи своя приз за лекар на годината“, каза още президентът.
Държавният глава връчи отличията на младите меди- цински надежди на България, в категорията “Ти си нашето бъдеще“. Тази година носителите на приза са: Доц. д-р Младен Дойков, д.м.; Д-р Явор Петров; Д-р Светозар Марангозов; Д-р Явор Пукалски; Д-р Цанко Йоцов; Д-р Ния Милева; Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, който е сред възстановителите на БЛС, връчи наградите в категорията за “Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“. Това са:

Д-р Виолета Пашова; Д-р Венцислав Грозев; Д-р Цветан Райчинов; Д-р Тотко Найденов.

Двама са носителите на приза “Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“, а отличията им връчи проф. Христо Шивачев – зам. -председател на БЛС. Това са:

Проф. д-р Неделчо Цачев, д.м; Д-р Тома Спириев.

Зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов отличи победителите в категорията “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“. Носителите на званието са:

Проф. д-р Христо Цеков, д.м.н.; Проф. д-р Валентин Игнатов, д.м.; Доц. д-р Митко Митков, д.м.; Доц. д-р Явор Иванов, д.м.; Доц. д-р Калин Лисички, д.м.; Д-р Пенка Бахчеванова
По традиция, по предложение на Районните лекарски колегии, бяха отличени лекари от страната доказали професионализма си. Главният секретар на БЛС д-р Валентин Пеев връчи отличия на:

Д-р Емил Миленков – РЛК Враца; Д-р Анелия Толева – РЛК Габрово; Д-р Митко Груев – РЛК Добрич; Д-р Георги Дзивков – РЛК Кърджали; Д-р Цветомила Дудевска-Вачевска – РЛК Ловеч; Д-р Евгени Милев – РЛК Монтана; Д-р Мариана Генова – РЛК Търговище

Сред официалните гости на събитието бяха г-н Румен Радев- презедент на Р България, проф. Христо Хинков – министър на здравеопазването, председателят на комисията по здравеопазване към НС. – проф. Костадин Ангелов, г-жа Иванка Кръстева-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор”, г-н Румен Спецов – изпълнителен директор на НАП, г-жа Йорданска Фандъкова – кмет на столична община, Дончо Барбалов – зам.- кмет на София.

На церемонията присъстваха носители на титлата „Лекар на годината“, представители на сдруженията на частни, областни и университетски болници, на академичната общност, стоматолози, пациентски организации, както и още много партньори и приятели на лекарския съюз.

Христина Христова, водеща на сутрешния блок „Денят започва“ на БНТ, с много чар и усмивка води церемонията „Лекар на годината 2023“, която се проведе за 20-ти юбилеен път.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.