Министър Хинков: Лекарското призвание носи отговорност и посветеност в името на пациента

Скъпи колеги,

На нашия професионален празник – Деня на българския лекар, Ви поздравявам за отдадеността на мисията да помагаме на хората.

Честваме Деня на българския лекар вече почти три десетилетия на датата, на която почитаме и Свети Иван Рилски Чудотворец, избран от Българския лекарски съюз за покровител на българските медици. Вярвам, че всеки, посветил се на една от най-благородните професии, следва примера на светеца, чието име свързваме с алтруизма и любовта към ближния.

Знам колко е трудно това при цялата отговорност, която се крие зад лекарското призвание. От една страна, са очакванията на пациентите, които за нас са от първостепенно значение. От друга страна, са изискванията на системата към лекарите, които непрекъснато се повишават и така трябва да бъде, за да се усъвършенстваме спрямо динамичното развитие на медицината и в отговор на предизвикателствата на времето. Затова добрият български лекар не е обикновен, средностатистически дипломиран медик. Българският лекар притежава цяла палитра от изключителни качества, както професионални, така и личностни, за да преодолява успешно изпитанията на професията. В много от случаите те са свързани с риск за собственото му здраве и живот, доказателствата за което се увеличават с всяка изминала година.

Затова, на днешния ден, приемете искрената ми признателност за всеотдайността и себеотрицанието, с които, верни на максимата, че здравето е най-голямата ценност, спомагате за спасяването на човешки животи.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Tags: 

Comments are closed.