Не пипай святото име на Чирков!

Уважаеми Министър Хинков,

От пост на Слави с недоумение разбрах (дано да не е вярно), че си решил да смениш името на проф. Ал. Чирков като патрон на първата болница европейски тип, която той построи; не само това – той доразви на световно равнище и съвременната българска кардиохирургия (след пионерите ѝ ген. Коста Стоянов, проф. Димитър Димитров и проф. Чавдар Драгойчев). Каква е необходимостта да се връща старото име на болницата “Св. Екатерина”, която няма нищо общо с България (повтарям, ако това ти намерение предстои да стане факт).

Това, че се изгаври с мене, ме засяга много по-малко, отколкото евентуалното ти посегателство срещу Чирков. Той беше и депутат във Великото народнсъбрание от СДС, в което навремето се кълняхме (аз навреме разбрах колко е измамно, уви). Единствено на мен той позволи да напиша книга за него (“Съдба, наречена хирургия”). Над 50 други най-видни хирурзи от София, Пловдив, Варна и провинцията ми разказаха живота си, за да ги опиша в очерци в най-обемистата ми, над 500 стр., “Книга за българските хирурзи”. Само ти не ме оценяваш, но това е твое право, не ти се сърдя; пък и не си само ти, който ме мрази. Но аз съм само една прашинка в българското здравеопазване.

А Чирков е великан, светец! Той обучи десетки последователи, спаси хиляди животи, той беше най известният и най-обичаният български лекар. И никой временно облечен във власт, няма право да се осмелява да посяга на името и делото му!

Долу ръцете от Чирков, господин Министър!

Tags: 

Comments are closed.