Компютърна навигация за най-сложните случаи на ставно ендопротезиране

Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ разполага с компютърна навигация, която ще се прилага рутинно за различни видове ставно про- тезиране. Високотехнологичното оборудване е осигурено от МУ-София за нуждите на Катедрата по ортопедия и травматология, която се намира на територията на столичната болница.

„Това е нашият Коледен подарък от МУ-София! Очакваше се оборудването да пристигне в началото на следващата година и сме много щастливи, че това се случва сега, в навечерието на Коледа. Като вярващ човек, християнин, виждам нещо символично в това“, не крие вълнението си проф. д-р Пламен Кинов – началник на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и ръководител на едноименната катедра към МУ-София.Компютърната навигация е нов етап в ставното ендо- протезиране. Чрез компютърен анализ се прецизира баланса на ставата, който е ключов за правилното функциониране.

„Това е особено важно при ендопротезиране на колянни стави, при които успехът на операцията много зависи от връзките. Колянната става е плоска, което не осигурява достатъчна стабилност. Затова се разчита на коленните връзки, които я подържат стабилна. Ако импланта не е поставен оптимално, правилно ориентиран, пациентът започва да куца и да изпитва болка“, обяснява проф. д-р Кинов.

Компютърната навигация е от изключително значение и за комплексното ставно протезиране, където също се изисква много голяма прецизност, от която зависи успеха на операцията.

Моника Николова

Tags: ,

Comments are closed.