За първи път жена застава начело на Медицинския факултет на МУ – Пловдив

Проф. д-р Мариела Генева-Попова, дм е новият декан на Медицинския факултет на МУ – Пловдив.

Тя бе избрана с 307 от гласовете на Общото събрание на Факултета, който ще ръководи през мандат 2023-2027. За втория кандидат – проф. д-р Мария Орбецова, дм, вота си дадоха 126 от делегатите. За първи път в историята си най-големият факултет на МУ ще бъде ръководен от жена.

Тя е специалист ревматолог с над 25-годишен опит и до момента бе зам.-декан по качество и акредитация във Факултета. Проф. Генева има над 150 публикации в български и международни издания, провела е специализации в Германия, Латвия, Испания, Русия. Член е на Българското дружество по ревматология, Българското дружество по остеоартроза и остеопороза, Южнобългарското дружество по инфекциозни болести, Съюза на учените, Американското дружество на жените в ревматологията.

Отчетен доклад за изминалия четиригодишен мандат направи временно изпълняващият длъжността декан проф. д-р Жанет Грудева-Попова, дм. В основното звено на Медицински университет – Пловдив се обучават 3200 студенти по специалност „Медицина“. Чуждестранните студенти медици към момента са 1988 – граждани на 50 държави от 6 континента. Те са 72.7% от всички студенти по магистърски програми с англоезично обучение в Медицински университет.

Ректорът проф. д-р Ангел Учиков, дмн, който до избирането си на 2 ноември т.г. бе декан на Факултета, пожела на новото ръководство да запази добрите резултати и да надгражда постигнатото до момента.

Tags: , ,

Comments are closed.