На вниманието на ЦКПЕ: Белите рецепти да останат!

Уважаеми колеги,

С риск да ви стана досаден, си позволявам да споделя с вас примерен проект, като настояваме МЗ да го издаде в следната Наредба:

“Белите рецепти остават в сила едновременно с електронните. Българските лекари, вкл. пенсионерите, имат право да заявяват и закупуват от аптеките всякакви лечебни средства за лична употреба и своето семейство не само с бяла рецепта, но дори и след предоставяне на личната си членска карта в БЛС с редовен УИН-код.”

Защото, съгласете се, иначе от 1 април отново ще бъдем лишени от лекарските си права да лекуваме самите себе си, децата и внуците си!! Това е недопустимо и от колегиална, и от морална гледна точка, а и от Етичния кодекс; особено болезнено е за лекарите-пенсионери. Същевременно лекарите на частна практика, които нямат договор с НЗОК и не ѝ се отчитат, обикновено нямат електронни подписи; да не говорим за повикване при спешни случаи (как дежурният по “Спешна помощ” да влачи със себе си и компютър?), да не говорим за посещенията на ОПЛ по селата, а и на предвижданите за в неясно бъдеще мобилни пунктове (макар тази необмислена идея на МЗ да се провали още в началото ѝ)?

В цяла Европа колегите могат да си купуват лекарства само с показване на личната си членска карта в международно признатия БЛС, дори и с визитна картичка.

А от 1 април, по приумица на Хинков и Гетов, ще трябва да се молят на някой ОПЛ за… рецепта.

Постановката pro е валидна за всеки лекар по света, само не и в България… Защоте им налагат тази дискриминация и ги лишават от исконните от памтивека лекарски права?!

Отново настоявам ЦКПЕ да порицае Хинков!

Tags: ,

Comments are closed.