На вниманието на ръководния състав на Болница “Пирогов”: Канонизиране на Пирогов чрез д-р Валентин Димитров

КОПИЕ: УС на БЛС

КОПИЕ: ЦКПЕ на БЛС

КОПИЕ: Здравното отделение на БАН

КОПИЕ: Ръководството на БЧК

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Патронът на вашата болница Николай Иванович Пирогов, роден на 13 ноември 1810 г. в Москва, е всепризнатият създател и корифей на военно-полевата и спешната хирургия не само в Русия, а и в България. По време на Кримската война пръв въвежда използването на етерна наркоза (като преди това я изпробва върху себе си), гипсовата превръзка, триажа на ранените, операционните сестри. По покана на цар Александър II Освободител посещава България – макар и вече болен от рак на горната челюст и гълтача! – и само за два месеца (10 октомври – 17 декември 1877 г.), в леден дъжд и сняг, с файтон или шейна, пропътува над 700 клм, посещава над 20 населени места в Северна България, 11 военно-временни болници, 10 дивизионни болници, 3 аптечни склада, като своевременно преглежда и оперира десетки ранени войници и болни българи.

На 23 ноември 1881 г. умира във вилата си в с. Вишня, близо до гр. Виница, дн. Украйна, по време на лунно затъмнение. Балсамират трупа му (с разрешение от Светия Синод) с разтвор, преживе посочен от самия него, и го полагат в гробница в разкошен генералски мундир. След 3 години над нея издигат църква. Останките му и до ден днешен са нетленни.

Имайки предвид огромното значение на Пирогов за възкръсналата българска държава и прохождащата ѝ медицина, както и моралното му влияние върху работата на най-емблематичната наша и единствена спешна болница и жертвоготовния ѝ персонал (над 20 хирурзи, починали от преизтощение по време на работа при спасяване на пациенти), нека предложим на българския Свети Синод да канонизира хирурга Николай Иванович Пирогов. Мотиви: всеотдайната му дейност в Русия и България; чудесата, извършени от него в хирургията; нетленни останки; благоговението и озарението на потомците на спасените от него хора, посещаващи саркофага му.

Tags: , , ,

Comments are closed.