Парите следват пациента

Някаква специалистка от Института за пазарна икономика (много институти у нас, господа, много нещо) изказа в сайта здраве.нет революционно мнение, че, видите ли, на малките градчета болници не са им необходими; затова трябвало да се закрият немедленно.

Погледнато откъм финансовата страна, те действително са нерентабилни и направо губещи, защото – нали помните тезата на баш-реформаторите – “парите следват пациента”. Не е много хуманно, ама нали имаме нови ценности, на първо място сред тях – печалбата? Няма ли я, закривай предприятието, стига е карало на дотации. А когато няма пари, няма и заплати за медицинския персонал – и той или ще кара на социални помощи или сам ще напусне.

Да, ама тук става реч за човешко здраве и живот. Тях никой още не ги е остойностил. Едно време мизерните заплати на лекарите бяха еднакви, независимо дали работеха в университетски, окръжни или общински болници. Уравниловката никога не е водила до хубаво. Сега доходите им зависят от броя на пациентите и оценката на клиничните им пътеки. Вероятно така и трябва да бъде: нали парите следват пациента, а здравето е стока (другото откритие на умно-красивите).

Спор няма – медицинската дейност е съвсем различна в големите болници и в малките, дето едва кретат и са на изчезване. Невъзможно е да убедиш млад лекар да отиде да работи там – за жълти стотинки и без никаква перспектива за развитие. Що се отнася до пациентите – има добри пътища, намира се бърз превоз, и при необходимост ще бъдат откарани до големия град. Малките болнички сами ще си отмрат до няколко години от липса на персонал и пари.

Изходът е само един: в развитието на МЦ с 10-тина легла за спешна помощ и други 10-тина – за долекуване. Плюс осигуряване на добри заплати за персонала, независимо от броя на пациентите. Това би трябвало да бъде държавната политика, а не измислените от ексминистър Хинков прегледи он-лайн по… пощите (дето пък изобщо ги няма по селата). Ама нали трябваше да се прави на реформатор.

Тук ще си позволя да цитирам мнение на ексминистър Семерджиев (макар никога да не съм бил съгласен с неговата нескопосана и пагубна здравна “реформа”), публикувано в сайта здраве.нет, но в случая се присъединявам към него:

“Въвеждането на безалтернативна електронна рецепта доведе до хаос, заради недобро планиране и самочувствие без покритие. Управленска безпомощност. Липса на над 400 лекарства от пазара, които се задържат по складовете в очакване да изчете срокът на заповедта за забрана за изнес, за да се направи легален реекспорт, а междувременно се прави криминален. Трябва масови проверки на НАП, “Агенция “Митници”, НЗОК, ИАЛ, ИАМН.”

Comments are closed.