Три награди от националния конкурс „Студент на годината 2023“ за възпитаници на МУ – София

Лично министър-председателят акад. Николай Денков връчи националното отличие „Студент на годината 2023“ на Трифон Попов от МУ – София. Това стана на церемонията, организирана на 1 март от Националното представителство на студентските съвети (НПСС).

Председателят на НПСС Ангел Стойков откри церемонията с думите, че това събитие събира на едно място най-знаещите и можещите студенти на България. „В тези 15 категории ще видим хора, които прославят България – не само у нас, но и извън пределите ѝ“, отбеляза той.

Наградени представители на МУ – София са: Трифон Попов; Любомир Гайдарски; Теодор Ангелов Трифон Попов е избран сред 163-ма кандидати в 15 категории с доказани постижения в научната, културната, спортната и други дейности, свързани с образователния процес на национално и международно ниво. Той е студент в 5ти курс, в специалност „Медицина“ в нашия университет.

Стипендиант е на Фондация „Еврика“ за постижения в овладяването на знания в областта на медицината и биологията на името на акад. Методи Попов. Активно се занимава с научни изследвания и проекти под ръководството на представители от Българската академия на науките и преподаватели от Медицински университет – София. Част е от Асоциацията на студентите по медицина в България за град София. Припомняме, че е носител за миналата година и на студентската награда на името на проф. Асен Златаров, която се дава на Медицински факултет на МУ – София за високи постижения в овладяването на медицинската наука и активно участие в научната и изследователската дейност.

По повод отличието на г-н Попов, премиерът акад. Денков каза: „За да бъдеш студент, който ще успее в живота, не е важно да си вземеш изпитите само с петици и шестици, а и да участваш в различни дейности“. Министърът-председателят пожела да види Трифон Попов и като участник в наградите за наука „Питагор“.

Студент от МУ – София взе и първа награда в Категория „Здравеопазване” – това е четвъртокурсникът Любомир Гайдарски, специалност „Медицина“. Той е пълен отличник, демонстратор е към Катедрата по „Анатомия, хистология и ембриология“, участва в редица международни и национални конгреси и конкурси в сферата на медицинските науки, където печели призови места. Носител е на стипендия към Фондация „Еврика” за биология и медицина на името на акад. Методи Попов. Стипендиант е на Българския лекарски съюз за 2022-2023 година. Автор е на 15 публикации в международно признати издания, повечето от които са с висок импакт фактор. Участва в научни разработки със световноизвестни изследователи от САЩ и Европа. „Докторант на годината” стана също възпитаник на нашия университет – това е Теодор Ангелов, докторант по „Нервни болести“ в МУ – София.

Член е на Столичната лекарска колегия към Български лекарски съюз, на Българското дру- жество по неврология и асоцииран член на Европейската академия по неврология. Член е на „Специализанти и  изследователи” на европейската академия по неврология. Носител е на Национален приз „Докторант на годината 2022“ под патронажа на Президента на Република България. Печели 2-ра награда за доклад по време на XII Национална конференция за редки болести. Отличен е от сп. Forbes България в класацията „30 под 30”. Ръководител е на научен проект към Катедра по неврология на МУ – София. Автор и съавтор е на много научни публикации и резюмета.

Сред присъстващите на церемонията бяха премиерът акад. Николай Денков, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, министър на електронното управление Александър Йоловски, министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, министърът на младежта и спорта Димитър Илиев, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, зам. министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова, кметът на Столична община Васил Терзиев и ректори на университети. Жури от 22 водещи експерти в сферата на висшето образование е определило победителите в отделните категории на събитието, което бе организирано тази година за 17-ти път и се утвърди като най-престижния конкурс за млади хора у нас.

Tags: 

Comments are closed.