На вниманието на Министър проф. Анна-Мария Борисова: Подвеждаща лекарствена и здравна реклама

На вниманието на Министър проф. Анна-Мария Борисова
Копие: УС на СБЖ
Копие: УС на БЛС 

Подвеждаща лекарствена и здравна реклама

В последните години станахме свидетели на десетки некомпетентни информации и реклами, публикувани в печатните медии, относно “новооткрития”, предимно от българи (никой от които не е лекар), в областта на фармакотерапията, най-вече по отношение злокачествените новообразувания. Тези “медикаменти”, независимо че не са регистрирани в Изпълнителната агенция по лекарствата, гръмко се представят от лековерни (или добре платени) журналисти за “чудотворни”, “вълшебни” и какво ли още не.

Тъй като в момента се подготвя Закон за медиите, добре би било подобни публикации, представляващи по същество престъпни подвеждащи реклами, да подлежат на съответните санкции, защото могат да внушат лъжлива надежда у тежко болните хора и да ги убедят към закупуване на скъпи, абсолютно безполезни и дори вредящи насъстоянието им продукти, дело на безсъвестни шарлатани.

Редно е и журналистите, които обявяват тях за “лечители” и “победители на рака” и рекламират несъстоятелните им “лекарства”, да понасят съответната си отговорност, като техни съдружници. Предлагам Ви да организираме една съвместна Кръгла маса по въпросите на здравната и лекарствена журналистика и реклама.

Tags: , ,

Comments are closed.