Нова апаратура в СБАЛО

Годишно у нас се регистрират вече над 1500 новозаболели от рак на простатната жлеза. В държавите с добре организирана здравна помощ при половината от тях се прилага самостоятелно лъчелечение с цел запазване на органа и функцията му, докато в България, предвид крайната изостаналост на лъчетерапевтичната апаратура се облъчват едва 10% от болните.

Съвременният метод за съвременно облъчване е брахитерапията, която се прилага самостоятелно при ранен рак или при високорискови болни в съчетание с облъчване от линеен ускорител. При този метод в условия на анестезия в простатата се въвеждат радиоактивни източници и за кратко време (15 минути) се осъществява висока доза само в нея, като се запазва дебелото черво от трайни усложнения.

Новият здравен министър д-р Стефан Константинов и изпълнителната директорка на СБАЛО доц. Здравка Валерианова откриха съвременната апаратура, с която бяха снабдени Клиниката по лъчелечение и Отделението по образна диагностика. Присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, създателят на лечебно-диагностичната онкологична мрежа в България проф. Иван Черноземски, Лекар на България и др. Честито!

Tags: , , ,

Comments are closed.