На вниманието на община Смолян: Лъжа повторена 2000 пъти става ли истина?

Навремето манипулаторът на общественото мнение и пропагандата Гьобелс изтърва знаменитата фраза: “Една лъжа, повторена 100 пъти, става истина.”

Любимата на българските лекари легендарна печатница “Кайнадина” (която бълваше непрекъснато обновяваните формуляри, които колегите задължително трябваше да попълват и, най-важното, да закупуват на баснословни цени; пожелаваме й в скоро време да печати и парите на държавата!) издаде поредния си шедьовър: “Лекарят – изпитание и съдба”. Брей, казахме си, колко хубаво звучи. Пък и благопристойно: отпечатаните 2000 броя нямат цена, т. е. се раздават безплатно.

Оказа се, че творението описва провежданите от РЛК – Смолян и БЛС (когато председател му беше скъпият на сърцата ни търговец на мазут) сурогат “Чилови дни”, откровено плагиатство и кражба на интелектуален продукт. Защото, както е известно (и се изморихме да го повтаряме), оригиналните, автентични Празници на интернистите “Чилови дни” са създадени от нас през 1998 г. (вж в. “Български лекар”, бр. 5/1998). Тогава ни подкрепиха и станаха съорганизатори както тогавашният УС на БЛС (председател д-р Димитър Игнатов), така и кметът на Община – Смолян г-н Чаталбашев, директорът на Окръжна болница “Д-р Бр. Шукеров” д-р Тодор Кумчев и кметът на с. Славейно Георги Чинков. Активно ни подкрепиха и тогавашният здравен министър доц. Петър Бояджиев, както и академиците Илия Томов (кардиолог, първи носител на Наградата “Проф. К. Чилов”) и непрежалимите Чудомир Начев и ген. Григор Мечков, другият скъп покойник генерал проф. Димитър Шишманов, професорите Младен Григоров, Коларски, Киряков, Джурджев, кардиологът-пенсионер от Швеция, д-р Никола Шишманов, славейновец и племенник на проф. Чилов, всички следващи министри (с изключение на зъболекаря-“реформатор” Семерджиев), и кой ли още не, цялата наша медицинска общественост. Какъв беше потресът на всички нас, когато, с избирането му за председател на БЛС, търговецът на мазут си хареса създаденото от други хора мероприятие, и си го присвои (въпреки предупреждението “Пиратството ограбва!” на земляка му проф. Стефан Данаилов)… (Впрочем, той ни открадна и друг, също създадени от нас професионално-съсловен празник – Деня на българския лекар).

За учудване на отличника на пазарджишкия филиал с диплома 3,90, ние не отстъпихме, не позволихме да ограбват идеите и труда ни, както и да оскверняват паметта на великия Чилов, и продължихме, макар и само в София, да организираме автентичните оригинални “Чилови дни” със съответните научни сесии и излъчване на носителите на също създадената от нас през 1998 г. Награда “Проф. Константин Чилов”. Със съорганизаторите на “Чилови дни” и съпричастни към оригиналната Награда: МЗ, Национален алианс “Живот за България”, БАН, СУБ, Съюзът на научните медицински дружества и Община – Смолян. Какво повече трябва на наглите интелектуални крадци? И тези хора са колеги, висшисти, смятат себе си за интелигенти?! Та нима интелигентният човек краде чужди идеи и ги обявява за свои, въпреки нееднократните разобличения и призиви за благоразумие?!

Книжката на “Кайнадина” обаче публикува и “Оня списък” – на носителите на също откраднатата, дублираща оригинала, местна Награда “Проф. К. Чилов”. Нищо, че някои от тях са удостоени от нас; те също, най-безсрамно, са упоменати вътре, воглаве с непрежалимия акад. Чудомир Начев, който, като председател на Консултативния съвет на Национален Алианс “Живот за България” категорично се противопоставяше на кражбата. Но мъртвият човек не може да стане от гроба и да възраси. Че не са разбрали замисъла на идеята ни, се доказва и от глупостта им да връчват наградата с името на най-изявения наш интернист на хора със съвършено различни специалности, та дори и на двама анатоми, единият от които, уж чл.-кор. на БАН, напоследък стана послушник, храненик и говорител на един търговец на мазут, другият – никому неизвестен, но местен човек, който първоначално уж беше с нас, после ни предаде. Но Юди винаги е имало, а и никога не е късно да станеш за резил… Сред “лауреатите” се мъдри и един невролог, бивш абсолютно провален зам.-министър, затова пък – нашумял не с рационални здравни идеи, а с несметното си богатство и цяла дузина коли и апартаменти. Нему пък защо са нужни призове, при това – ментета?! Мислехме го за по-интелигентен. Но “Които си приличат, се привличат”, казва една френска поговорка. 

Интересно е и друго: дали крадците на идеи и техните искрени или заблудени приятели вярват, че една лъжа, макар и повторена цели 2000 пъти, става истина?

Друг връх на наглостта на крадците на интелект е, че в книжлето е поместена и снимка на табелата “Добре дошли в Славейно, Свещено място на българската медицина!”, под която гордо са изписали: “Така Славейно посреща своите гости.” Защо тогава, когато я откривахме през м. май 2005 г. (също по наша идея, без колебание приета и осъществена от Община – Смолян) заедно с кмета Дора Янкова, тогавашният вожд на БЛС не дойде, а несменяемата предводителка на РЛК – Смолян (без всякакво стеснение – гордо самообявила се в книжлето за “един от идеолозите на тези дни”, стр. 59) й е звъннала – чак от Рим, където по това време е била на екскурзия!! – да не отива?! Вместо да разглежда забележителностите на Вечния град, е кроила мерзости, вероятно – под диктовката на своя гуру. Защо хората, които отричаха да признаят това звание и тази табела, сега са се сетили да се гордеят с тях? Много просто – за да ги обявят, макар и безмълвно (а утре, не се съмнявайте – и гръмко) за свои идеи и реализации.

Догодина, ако е казал добрият Господ (дали плагиатите вярват в Него и се боят от Него?), ще проведем автентичните “Чилови дни” под патронажа на новия здравен министър – така, както имахме патронажа на някои от предходниците му – проф. Радослав Гайдарски и Евгений Желев.

Надяваме се Община – Смолян и Кметското настоятелство на с. Славейно, което удостоихме с единственото по рода си за целия свят звание “Свещено място на българската медицина”, най-после официално да определят своето отношение към интелектуалните пирати и техните действия, които позорят не само прекрасните родопчани, но и оскверняват паметта на най-великия им земляк.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.