На вниманието на здравния министър Стефан Константинов

На вниманието на здравния министър д-р Ст. Константинов
Копие: Просветният министър Сергей Игнатов

А как ще се справим с бездушието?!

Един доцент по УНГ от славния ИСУЛ бе уволнен от работа и публично заклеймен заради проявена немарливост. Престъпното му нехайство стана причина за смъртта на 4-годишно слънчево момиченце. Доцент Маджунов, чието име стана нарицателно за безотговорност и престъпно нехайство, не се разкая, нито помоли за прошка родителите, които бе почернил, а яростно се нахвърли срещу колегите си, в чиито ръце издъхва детето 2 седмици след мърляшки извършената от него тонзилектомия: виновните и безотговорните били те. Нищо, че той преди това на два пъти го е връщал, без да го хоспитализира и да ревизира кървящото оперативно поле; не му е определил и кръвната група.

Разбира се, намериха се и защитници на оториноларинголога, които го определиха като прекрасен специалист, извършил над 10 000 сполучливи тонзилектомии за 30 години, това му било за пръв път и пр. Пак така ли щяха да реагират, ако ставаше въпрос за техните деца и внуци?! БЛС и СЛК, и по-специално – Етичните им комисии, както винаги удобно си замълчаха. (Така е най-лесно: да се снишиш и да не вземаш отношение; прав беше др. Живков.)

Бездушието, пълното безразличие към човешката болка, гнусното равнодушие към Пациента (освен, ако не си е платил солидно) от страна на все повече колеги, съвсем снижиха авторитета на българския лекар като цяло. Отнасят се към своята “свещена вещ” (“рес сакра”, определението за Пациента е на татко Хипократ) като към неодушевен предмет, “крачеща 20-толевка” (изразът е действителен, автор му е млад специалист от София!), клинична пътека (КП). Сякаш болният човек е виновен, задето преди 10 години един алчен човек подпомогнат от тогавашния председател на БЛС, безцеремонно меркантилизира българското здравеопазване, финансовият министър буквално присвоява парите, заделяни от целия народ уж за здраве, и ги прибира във фискалния си резерв, а НЗОК бави по 6-7 месеца заработеното и го изплаща в непълен размер.

Пред очите на изпълнителните директори на специализирани АГ-заведения, изнудват родилките за пари, за да ги израждат, и не ги и поглеждат, ако не са им платили предварително – независимо от разкритието; така са се родили не едно и две деца с увреждания, вкл. церебрални парализи; има и смъртни случаи! Кой ще отговаря за подобни престъпления?! Случаят в Горна Оряховица, където спрямо беззащитно мърдащото, борещо се за живот бебе (не, не е било аборт!) се говори с гнусен каруцарски език: “Живо е, мамка му…”

Само за тези думи, унижаващи свещеното право на Живот на всяка Божа твар, трябваше да им бъдат спрени лекарските права, проф. Миланов!! Нищо, че министър Цветанов наистина няма право да ги чете от трибуната на НС.

Къде е “Уважението към Живота” на Арнолд Швайцер?!

И после някои лекари се сърдят на медиите, че са ги атакували и ровели в  грешките им. Ами – бъдете отговорни и съсредоточени, и просто не ги допускайте!! Да, диагностиката и терапията предполагат и грешки; това е човешко, но Медицината означава преди всичко Човеколюбие и е несъвместима с бездушието. Грешките ви идват не от некомпетентност, а единствено от безразличие към болките и съдбите на собствените ви пациенти, уж за които сте учили великата наука, към човешкия Живот!

Отговорете поне на себе си, когато останете насаме със собствената си съвест, пред вътрешния си глас (дано да го имате):

Лекари ли сте – или бакали?!

Май напразно ви посочихме за патрон най-великия български светец Иван Рилски Чудотворец, а за идоли – превъзходния проф. Чилов и самопожертвувателния, недостижим по своето величие д-р Черкезов…

Или тези хора и техните дела никак не ви интересуват?

Слава Богу, че не всички колеги са заразени от безразличието и безотговорността. Но, нека си го признаем: те става все повече, обезпокоително повече!! 

Затова предлагаме на здравния и просветния министър:

В кандидатските изпити за Медицинските Университети да бъде въведен и тест “Човеколюбие”.
Принципът “Човеколюбие” да бъде водещ и в критериите на Медицинския Одит и НЗОК, и да е определящ в заплащането на лекарското Изкуство.   

Клетва на Хипократ

В името на Аполон-лечител, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна.

На учителя, който ме е учил да лекувам, ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги уча без пари и без всякакви задължения в бъдеще, ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни познания, ще им преподавам учението като на свои деца – както на тях, така и на учениците, които са записани при мен и са положили клетва по обичая на медицината, но не и на други.

Аз ще предписвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща. Никога и никому няма да препоръчвам употреба на отрови и ще отказвам да давам комуто и да било подобно нещо. На никоя жена няма да давам лекарства за помятане. Ще пазя живота си чист и почтен, както и моето изкуство. Няма да се занимавам с разтрошаване на камъни в пикочния мехур. Тази операция ще предоставям на ония, които се занимават с това. Когато влизам в някоя къща, това ще бъде винаги, за да лекувам някой болен, като се държа чист от всякаква неправда и от всякакви сластолюбия към мъжете, децата и жените – били те свободни или роби. Всичко, което видя и чуя при изпълнението на моята професия и което не бива да се разправя, аз ще го запазя в тайна и ще го смятам за нещо свещено.

Дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут завинаги, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава!
        
(превод от гръцкия оригинал)

Tags: , , , , ,

Comments are closed.