Един позорен и опозорен събор

На вниманието на Комисията по здравеопазване при НС

   
# Д-р Райчинов, кога ще си подадеш оставката?
# Игнатов – пожизнен почетен председател!?!
# Кога ще отпадне задължителното членство?
# За какво се изразходва принудително събираният членски внос?

За първи път, откакто БЛС е възстановен (1990), негов Събор бе на прага да се провали с гръм и трясък! В последния момент кворумът бе “спасен” (несъмнено, след съответните стъкмистики; познатите апаратни игри!); случи се това на Лазаровден, но сиромах Лазар (в нашия случай – БЛС) едва ли вече ще възкръсне.

Впрочем, този позор отдавна се очакваше. Нямаше как да бъде иначе след служебно назначаваните послушни и покорни на председателите си делегати; нескончаемите задкулисни договаряния между тях по време на запоите вечерта преди заседанията, старателно организирани от самодоволните съсловни олигарси; мижитурските игри на криеница от колегията; капсуловаността на ръководството; липсата на прозрачност за изразходването на принудително събирания свещен членски внос и безконтролното му харчене; отвращението на съсловието от хитруванията и увъртанията на ръководната върхушка.

Съборът бе фактически опровален, поради неявяването на огромна част от делегатите (пар екселанс организиран бойкот), и оставките на 2 членове на УС (проф. Веселин Борисов и д-р Милен Чолаков, които при това не са били и оповестени; къде са ви демократичността и гласността, другари от УС?). На него не е била обелена дори и дума за продължаващата мизерия на зле платените (на места – дори и неполучаващи от 6 месеца заплати!) лекари, буквално побъркани от непрекъснато сменящите се наредби, наредбици, указания и правила.   

Своевременно предупредих (на 4 април) ръководството на БЛС да не провеждат този явно Богонеугоден Събор на Лазаровден и Цветница. Кой да слуша?

Колега Райчинов, крайно време е – ако имаш чест и достойнство – да си подадеш оставката. Така постъпват във всички цивилизовани страни.

Бях те попитал дали ти и членовете на ЕС сте християни?

Сега те питам и друго: а дали си доблестен?!   
 
В деня на откриването на Събора получихме отчаяно послание от д-р Милен Чолаков, вече бивш член на УС, подал си оставката, отвратен от безобразията му:

“Отказаха да прочетат мотивите ми за подаването на оставката. Щели да го направят в последния ден, и то ако имало време… (Стари апаратни игри, бел. Т. Н.) Дебатът също “не бил необходим” за работата на Събора. Имам чувството, че в залата бях сред глутница гладни за интриги, власт и пари вълци. Тук тотално господстват кръчмарските сделки. (Ох, също до болка позната и отвратителна история…, бел. Т. Н.). Няма свежест, няма толерантност, няма интелигенция. Съсловието ни е жалка картинка, без креативност, имунизационен механизъм и кауза! Властта трябва да направи членството в БЛС доброволно, защото много други колеги като мен не желаят да членуват с компрометирани лица в една и съща казионна монополна организация, и то насилствено, чрез противоконституционен закон. Печална действителност! Бог да пази България!”

Подобни са мотивите и на уважавания от всички нас проф. Веселин Борисов. (Ще ги публикуваме в следващия брой, ако той ни позволи).

Върхът на сладоледа на този Събор обаче е избирането на отдавна изхвърления от съсловното движение д-р Димитър Игнатов за… пожизнен почетен председател на БЛС. Да, да, същият този башдемократ, дето ни тропоса задължителното членство в една монополна казионна организация като непременно условие за работа. Предложението било на д-р Цв. Райчинов. Не знаем с колко гласа то е било прието, но недоумяваме защо не се е противопоставил главният секретар д-р Димитър Ленков, с когото навремето (август 2000) публично искахме оставката на тогавашния авторитарен съсловен бос, задето беше превърнал организацията в послушен придатък на Парламентарната му група. (Интересно, откога в Устава фигурира подобна почетна длъжност?) Д-р Ленков, толкова лесно ли се отказваш от принципите си?!
 Господа и другари, предлагаме следващият пожизнен почетен председател бъде търговецът на мазут. Защо сте пропуснали да отличите с тази височайша чест явлението от с. Козарка и отличник на пазарджишкия филиал със съвсем честно изработената впечатляваща оценка в дипломата 3,90?! (Молим го да ни я даде за бъдещия Музей на българската медицина; ще я окачим на най-видно място!)  

Наистина, почтените лекари нямат повече място в тази тотално компрометирана, меркантилизирана, противоконституционна, опозорена и алчно оглозгана организация. Колко жалко за усилията и романтизмът ни преди 20 години!

Дами и господа депутати от Здравната комисия (обръщаме се предимно към колегите-лекари),

толкова ли е трудно да се премахне чл. 3 от ЗСОЛЛДМ (противоконституционното задължително членство в една монополна казионна организация, като непременно условие за упражняване на професията)? Същото трябва да се отнася и до казионните измислени организации на зъболекарите, фармацевтите и особено на горките медицински сестри, акушерки и лаборантки (които са 2 пъти по-малко от необходимото, но, видите ли, ако не си плащат членския внос, нямат право да работят…). Уютно ли ви е да членувате и вие в нея, в този й вид?

Състояло ли се е наистина Освобождението от 1878 г.?! Защото и робите не плащат, за да работят. Нещо повече, да нямат право дори да разберат къде и за какво се харчи тази тяхна задължително събирана парса!  

На това, казват, му викали демократичност.

Tags: , , , ,

Comments are closed.