МУ – Пловдив ще има нов ректор

Предвид изтичането на втория му последен мандат, ректорът на МУ – Пловдив доц. Георги Паскалев, Лекар на България, свиква Общо събрание в близките 1-2 седмици.

Лично познавам 16 здравни министри, над 45 зам.-министри и 10-тина ректори на висши медицински училища.
Мисля, че доц. Паскалев създаде еталон за подражание.

Само за 2 мандата той коренно обнови и преобрази МУ – Пловдив. Успя да разкрие (след наистина епични усилия!) втория в страната Факултет по фармация; създаде и Факултета по обществено здраве, извърши грандиозни ремонти и строежи, вкл. нова Аудитория и Параклис в Ректората, спечели редица европейски проекти, създаде Клуб на отличника, насърчи написването и публикуването на безброй дисертации и научни трудове, и какво ли още не.

Участва в работата на десетки конгреси и симпозиуми. И същевременно не изпусна скалпела, продължаваше да извършва тежки операции в ръководената от него Клиника по гръдна хирургия. Затова и съвсем заслужено, засега единствен от Пловдив, бе удостоен от здравния министър, председателите на БЛС, СУБ, СБМД и Нац. Алианс “Живот за България” с най-високото професионално-съсловно отличие “Лекар на България”.

Предлагаме на Община – Пловдив да удостои доц. Паскалев със званието “Почетен гражданин на Пловдив”, а на Общото събрание на МУ – Пловдив – да бъде избран за пожизнен почетен ректор – едно заслужено и достойно признание за неуморната му патриотична и научна дейност, висок професионализъм, медицинска етика и морал.

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.