Лекарят е духовник в храма на човешкото тяло

Човешкото тяло е църква, Храм Божий. А лечителите му са духовници в него.
Събрахме небето и земята, за да възпламеняваме живите по душа и памет. Теофан Затворник е казал през VIII век: “Целта на човека не е животът на земята, а на небето, другият живот. Истинският ни живот не е на земята, а при Бога. Земният ни живот е само подготовка към небесния ни живот.”
“По делата им ще ги познаете”, казва нашият Бог Исус Христос. За лекаря, където и да бъде, както и за свещеника, няма работно място и работно време. Лекарската професия не е занаят, а призвание. Затова голям грях е за всички нас, когато осъждаме или прибързано набеждаваме нашите лекари.
Лекарят черпи любов и нежност от небесата и се застъпва за всеки от нас.
Д-р Черкезов можеше да избяга, но той остана и се хвърли в пламъците, за да спасява. И загина, измъквайки от тях десетки хора. За Бога всичко е видно, Той вижда всичко! Д-р Черкезов е имал златна душа. Спасил е десетки Божии храмове. Житието на такива лекари като него е Истината.
Из словото на Негово Високопреосвещенство Григорий, Митрополит Великотърновски, след панихидата, отслужена в Параклиса на великотърновската болница, в памет на нейния патрон д-р Стефан Черкезов и всички лекари и медицински сестри, починали по време на работа, Национален ден на Спасението, 15 август 2011
Tags: 

Comments are closed.