Н. Пр. г-жа Юдит Ланг: Горда съм с Унгария и с Гедеон Рихтер

На 17 и 18 ноември Н.Пр. г-жа Юдит Ланг, посланик на Република Унгария в България и Топ мениджмънтът на Гедеон Рихтер АД празнуваха заедно 110 години от създаването на Гедеон Рихтер АД.

Какво е дала малката държава Унгария на света?

Тази малка държава е дала толкова много новости на света, които днес правят живота ни по-лесен и по-комфортен – само помислете за телефонната централа, меките контактни лещи, хладилника, самоснимачката на фотоапарата, цветния телевизор, програмата Ексел, автоматичната скоростна кутия, съчленения автобус, електровоза, прозрачния бетон (LiTraCon), и много други – всички те са изобретени от унгарци.

Какво е общото между унгарските иновации и компанията Гедеон Рихтер?

Не само фактът, че компанията е унгарска … Най-съществената обща черта са иновациите. Те са традиция за компанията вече 110 години. Основателят Гедеон Рихтер неуморно е работил върху това новостите в проучванията и разработките да се превърнат в практика за фирмата.

Какво е дал Гедеон Рихтер на света?

Проследявайки историята на Гедеон Рихтер през тези 110 години има някои уникални иновации на компанията. Ето само няколко примера:

  • създавайки първата фармацевтична фабрика в Унгария през 1907 г. Гедеон Рихтер поставя началото на фармацевтичната индустрия в Унгария;

  • Първият продукт на компанията – адреналин, все още се произвежда от Рихтер;

  • през 1925 г. беше открита първата за унгарската фармацевтична индустрия биологична лаборатория – с това Гедеон Рихтер става пионер на фармакологията;

  • Инсулинът (открит през 1921 г.) за първи път е произведен от Рихтер през 1923 г., с което компанията е четвъртата на континента, която предлага инсулин и първа в Унгария;

  • Продуктовата линия Hormogland печели Гранд приз на международното изложение в Барселона през 1929 г., като общо компанията е наградена с 12 медала;

  • Гедеон Рихтер беше на прага да произведе първото в света хапче за спешна контрацепция, когато колегата му, професор по физиология, почина. Поради това първите медикаменти за спешна контрацепция са произведени едва през 1966 г.;

  • През 1956 г. Рихтер разработва технологията на нестерилна ферментация за производство на витамин Б12, която е уникална за целия свят по онова време;

  • Много от продуктите на компанията са носители на награда за иновация, както и на награда от WIPO за най-активен подател за патенти;

  • През 2007 г. Рихтер откри своя център за химични проучвания в Унгария, където работят 900 изследователи, които със съдействието на изследователи от чужбина работят върху разработването на оригинални продукти. Този център е най-значимият център за проучвания и разработки на територията на Източна Европа.

Какво прави Рихтер за иновациите днес?

Понастоящем, около 12-13% от приходите на Рихтер се инвестират в проучвания и разработки, като с това компанията заема първо място в Унгария и второ в Централна и Източна Европа.

Новата молекула на Рихтер за централната нервна система е cariprazine. Има две основни индикации: шизофрения, биполярно афективно разстройство. По-нататъшни терапевтични индикации: биполярна депресия, голям депресивен период.

Биотехнологията, тази нова и изключително скъпоструваща индустрия, проучва механизма на болестта като по този начин предоставя възможност да се намери лечение за нелечими до този момент болести. Рихтер съсредоточава вниманието си върху онкологията и имунологията като първият продукт на компанията в тази област предстои да бъде представен около 2015 г. Провеждаме проучвания и разработки в нашия изследователски център в Будапеща, в Richter-Helm в Германия и в проекта ни на „зелено” в Дебрецен, Унгария.

Каква е тайната на успеха?

Иновациите и висококвалифицирания персонал. Повече от 10 000 души работят за фармацевтична компания Гедеон Рихтер в повече от 50 представителни офиса по света. Освен отделите за проучвания и разработки в Германия и Швейцария, Гедеон Рихтер има 4 производствени предприятия в света, допълващи съществуващите такива в Унгария.

Какви ангажименти е поела 110 годишната компания в България?

Ангажиментът на Рихтер в България беше представен на тържеството по повод 110 годишнината на компанията, където над 200 гости бяха посрещнати от Н.Пр. г-жа Юдит Ланг и г-н Шандор Ковач – директор „Търговия и маркетинг” в Гедеон Рихтер – Унгария.

Компанията работи усилено да намери решение и лечение на болести, които все още са нелечими, както и за една по-здрава България. В момента Гедеон Рихтер провежда сексуална образователна програма и скрининг програма за навременна диагноза на Доброкачествена Простатна Хиперплазия. Гедеон Рихтер се появява в България в далечната 1938 г., като компанията желае да продължи да допринася и за в бъдеще за едно по-здраво българско общество. Може би именно стремежа на Рихтер към иновациите и ангажимента, който компанията е поела за подобряване здравето на хората, е причината, поради която Н.Пр. г-жа Юдит Ланг е горда с Гедеон Рихтер АД.

Tags: 

Comments are closed.