Йод и щитовидна жлеза

Първият, който е обяснил функциите на щитовидната жлеза е англичанинът Уортон (1656 г.). Двадесет години по-късно било установено, че дейността на щитовидната жлеза е сврързана с мозъка и емоциите. Много по-късно Ейген Бауман (Eugen Baumann) (1895-1896) е установил, че в тъкънта на щитовидната жлеза на животните има йод. Здравето на организма зависи от здравето на милиардите клетки, които го изграждат – чисти ли са от токсини, пълноценно ли функционират.

«Клетъчното здраве зависи от три фактора: непрекъснато постъпване на биологично активни вещества, кислорода и хормоните на щитовидната жлеза» – пише американският д-р Broda Otto Barnes (1906-1988), който десетки години наред е изучавал щитовидната жлеза. Като резултат се появил и тест БТТБ, с помощта на който човек може сам да определи състоянието на своята жлеза: нормалната температура точно 10 минути може да се държи в рамките 36.56 – 36.78. Температура, по-ниска от 36.56, говори за понижена дейност на щитовидната жлеза – хипотиреоз». Температура, по-висока от 36.78, говори за повишена дейност на жлезата – хипертиреоз. Според д-р Broda Otto Barnes дисфункцията на щитовидната жлеза е симптом, а не болест, и допълва, че при около 40% от възрастното население се наблюдават симптомите на гилотиреоз.

Д-р Broda Barnes счита, че хипотиреоз и хипогликемия са взаимно свързани. Той предполага, че хипофункцията на щитовидната жлеза затормозява функциите на черния дроб.

От друга страна, хипотиреоз значително влияе и на хипергликемията (напр.диабета). Двете явления имат сходна симптоматика: умора, слабост, склонност към инфекции, увеличено ниво на мазнини в кръвта, т.е.основната част от диабетиците страдат от хипотиреоза, което се обуславя от негативното влияние на понижената температура на тялото върху панкреаса.

През 1992 г. специалисти от катедрата по медицина в Университета в New Mexico School of Medicine study установили, че апатията и умората често са предизвиквани от непълноценна дейност на щитовидната жлеза.(FullerD. ThyroidandVitalHealth)

Редица известни ендокринолози считат, че нервните разстройства и емоционалният стрес се предизвикват от хипотиреоз. Докторът на мед.науки H.F.Stoll отбелязва следните симптоми, които са характерни и за хипотиреоз: раздражение, мнителност, разсеяност, отслабване на паметта, остри безпокойства, депрессии, пристъпи на гняв, шантаж. Следродовата депрессия също може би възниква в резултат на хипотиреоз, когато мозъкът изпитва кислороден глад и недостиг на хранителни вещества.

За образуването на йодосъдържащите хормони, щитовидната жлеза ежедневно трябва да получава йод. Йод е нужен и за да не се допуска кислороден глад на клетките. т.е., два от трите основни фактора, отговарящи за здравето на клетките, зависят от йода.

Comments are closed.