Студенти получиха морско кръщение

Успешно завършилите курса по морска медицина студенти от Медицински университет – Варна, получиха от ректора на висшето училище сертификатите си Ръководителят на курса доц. д-р Христо Бозов, представи резултатите от проведеното анкетно проучване сред морските медици, касаещо тяхната удовлетвореност и мотивация за участие в курса. Всички 21 студенти, които получиха сертификати, подкрепят въвеждането на морската медицина като отделна специалност, а повече от половината признаха, че знанията, придобити по време на курса, ще им бъдат от полза в бъдещата практика.

На събитието присъстваха областният управител на Варна Данчо Симеонов, Илко Раев – председател на Областния съвет на БЧК, капитан Iранг Кукуров – зам.командир на ВМБ-Варна, офицери от ВМС, представители на морския бизнес, преподаватели от МУ, ВМУ, ВМА и УМБАЛ – Варна.

Този ноември завършването на курса ще се запомни със старта на различно събитие – практически занимания и разходка с катер на БЧК във Варненското езеро. Инициативата има за цел да срещне теорията и практиката в медицинското образование, да открие различните гледни точки по актуални проблеми на студентите, да ги провокира да повдигнат въпроси, които често остават 052/668117 и 0888/771624 След официалната церемония младите медици по морска медицина се качиха на катер на БЧК и получиха първото си морско кръчене. Катерът премина под Аспаруховия мост. В каютата на капитана, по стар обичай всеки от студентите получи по чаша сгряващ билков чай. От дискусията с капитана и доц.Бозов, студентите отново се убедиха колко важно е обучението по морска медицина и присъствието на професионален лекар на борда на всеки плавателен съд.

В края на април 2012г. ще продължи и традицията морските медици да се събират на гребната база в с. Цонево.

Медицинският университет очаква новите желаещи да се запишат в курса по морска медицина. Стремежът на инициаторите е да превърнат тази свободно избираема дисциплина в медицинска специалност.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.