Съвременната глаукомна хирургия – и у нас!

Неуморимата проф. Православна Гугучкова – Янчулева отново организира, подпомогната от сина си доц. Цончо Янчулев (който живее и работи като офталмолог в Университета в Южна Каролина, САЩ), серия безплатни прегледи и операции на глаукомно болни българи. Чест за България е, че тях ги извърши предимно доц. Ahmed – единственият човек в света, сполучливо прилагал всички разновидности на глаукомната хирургия.

Както при всички заболявания, така и при глаукомата от изключително значение е възможно най-ранното им откриване, което отваря широки възможности за навременното им и успешно лечение.

Най-честата причина за ослепяване е катарактата (близо 50%), следвана от глаукомата, макулната дегенерация и диабетната ретинопатия.

В САЩ от 5 офталмологични пациенти 1 е с глаукома! Първите й признаци са малки изменения в периферното зрение и скотомите. Опасното е, че понякога те протичат само с 19 мм очно налягане, т. е. глаукомата далеч не винаги протича с повишено очно налягане. 71% от болните с глаукома са с под 21 мм очно налягане, с други думи – нямат клинични признаци, а визусът им е 1. Затова 63% от болните с глаукома не са диагностицирани.

Над 50 социално слаби болни от катаракта и глаукома през м. април бяха оперирани безплатно от проф. Гугучкова, сина ѝ и техния американски колега проф. Пакър; същото направиха през м. септември и с други 120 наши сънародници с 2-странна катаракта, а през м. декември, в самото навечерие на Рождество Христово, оперираха, заедно с доц. Ahmed, нови 20 българи с глаукома, като и на тях поставиха импланти.

Доц. Цончо Янчулев дари на Родината си скриниг-тест за он-лайн диагностициране на глаукома и макулна дегенерация, който той и негови сътрудници са създали. Всеки човек може вкъщи сам да си провери зрението пред компютъра и да определи дали е започнал да развива глаукома или макулна дегенерация. Доц. Янчулев е превел теста на български; той е предназначен за хората над 50 години. А майка му проф. Янчулева е адаптирала теста за нашето население. Така България се нареди сред първите страни, осъществили безплатна он-лайн ранна диагностика на глаукомата и макулната дегенерация. Разбира се, този тест е само ориентировъчен за хората и ги насочва към офталмолога за точната диагноза и съответното лечение.

Сайтът е: spasiochi.com, а Клиниката – Pro Light.

Tags: , , ,

Comments are closed.