Спешна помощ за “Спешна помощ”

“Често ни викат и за такси, за измерване на температура и кръвно, даже и да си сверяват домашните апаратчета за кръвно налягане. Викат ни часове след като са били при своя ОПЛ, или са изписани от болница, за да се уверят, че всичко е наред и да получат на място безплатна консултация и здравни съвети (дори и когато колегите не са им обяснявали). Понякога – и за да им поставим инжекцията, защото нямат пари а лекарства.”

Това обяснява в един вестник председателката на Националната асоциация на работещите в “Спешна помощ” д-р Десислава Кателиева.

Напълно съм съгласен с това отбелязване. Навремето съм давал десетки дежурства по “Бърза помощ” (както правилно се наричаше тогава, вместо русизма “Спешна”) в Ямбол и още тогава предлагах на тогавашния главен лекар да залепим на вратата списък със състоянията, при които хората могат да ни викат – а не да ни разкарват съобразно прищевките си!

Отговорът му беше: това е невъзможно, защото гражданите нямат медицински познания, ерго не могат да преценяват кога наистина им е нужен лекар. Хайде, де: не можели да съобразят, че 37,5 градуса температура не е спешен случай?! Че те да не би да са дебили?

По-късно, вече лекар на с. Ръжена, Казанлъшко, все пак съставих подобен списък и го лепнах на вратата си. Кой докладва това в Отдел “Народно здраве” на ОНС – Стара Загора, не знам, но оттам ми звъннаха с нареждане да го махна, защото ще си имам неприятности.

Предлагам на колежката Кателиева и членуващите в Асоциацията да изготвят подобен списък, за да го публикуваме и представим на медиите, както на МЗ. Пък те, ако искат, да не го одобрят.

Напълно подкрепяме искането на колегите да получават заплати поне 1200 лв. За кой ли път подновяваме и предложението си отпреди 2 години: да се допълни чл. 131, ал. 2 от НК (за включване на медицинските специалисти, малтретирани по време на работа). Повдигаме и друг въпрос: а кой и как ще заплаща хамалогията, която често се налага при транспортирането при хоспитализиране. Става въпрос за носенето на носилката с пациента. Защото хамалският труд е тежък физически и по принцип се заплаща високо и по-добре от умствения. Поне така е у нас. И още по-високо би трябвало да бъде заплатен, когато се полага от лекар, а не говорим – от лекарка.

Tags: ,

Comments are closed.