УМБАЛ “Свети Георги” увеличи местата за прием в интензивното неонатологично отделение

Разширяването на дейността е заради нарасналия близо два пъти брой на недоносените бебета

С 6 места се увеличи интензивното неонатологично отделение на АГ клиниката в УМБАЛ “Свети Георги”. Разширена е залата за интензивно лечение и в нея вече могат едновременно да се приемат 14 новородени деца. Допреди ремонта местата бяха 8, обясниха от лечебното заведение.

Разширяването на клиничното звено беше наложително заради непрекъснато нарастващия брой на недоносените новородени деца, обясни началникът на Клиниката по акушерство и гинекология проф. Благовест Пехливанов. Тенденцията не се наблюдава само в Пловдив и Южен Централен район, който се обслужва от УМБАЛ “Свети Георги”.

През последните 10 години близо два пъти са се увеличили децата, които се раждат недоносени. Сега те са 12% от всички новородени, коментира началникът на отделението по неонатолотия в АГ клиниката доц. д-р Мая Кръстева. Това се дължи на факта, че една голяма част от майките са в невръстна възраст, а друга също основна група са родилките над 40 години. Различни инфекции при бъдещите майки също водят до раждане на деца с поднормено тегло, за чието лечение се прилагат високотехнологични методи.

В Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ “Свети Георги” през миналата година са се родили 2300 бебета, като 300 от тях са били настанени в интензивния сектор. Още 50 новородени недоносени са постъпили от други лечебни заведения, които не разполагат с необходимата апаратура и персонал.

Tags: 

Comments are closed.