Проект за отбелязване на 15 август, Национален ден на спасението

На вниманието на Министър Десислава Атанасова Националният Ден на Спасението е създаден през 2005 г., по наша идея, подкрепена от преседателя на СУБ и Нац. Алианс “Живот за България” чл.-кор. проф. Дамян Дамянов и началника на ВМА ген. проф. Стоян Тонев, в памет на подвига на д-р Стефан Черкезов, който на 15 август 1963 г. спасява от пламнал автобус 47 души и загива на другия ден от тежките си изгаряния. Ритуалът се изразява в 1-минутно мълчание точно в 12 ч. от персонала на лечебните заведения, придружено от сирените на линейки.

Отгогава досега отбелязването на този ден, въпреки подкрепата на МЗ, БЛС, СУБ, СБМС и БАСЗГ, се извършва в обидно малко лечебни заведения (ВМА, МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов” – В. Търново, УМБАЛ “Св. Георги” – Пловдив), макар че своевременно бяха издирени имената на още над 120 лекари (от тях – 51 хирурзи) и 15 м. с., починали по време на работа вследствие преизтощение или заразяване от болестите на свои пациенти, а също и при катастрофи с линейки. На неколкократните ни инициативи до последните 3 здравни министри да внесат в МС предложение този Ден да бъде официализиран (и България да стане единствената страна в ЕС, която почита своите сънародници, загинали при спасяване на човешки живот), ни се отговаряше със съвет да… поискаме разрешение (?!?) от Светия Синод, сякаш ние сме синодална държава. 4 владици (Николай, Неофит, Кирил, Григорий), лично са ни уверявали, че подобно начинание не противоречи на канона и на църковния празник Успение Богородично; напротив – отбелязването паметта на Майката на Спасителя и Нац. Ден на Спасението сполучливо се допълват в духовно отношение.

Ние предлагаме да отдаваме почит и обръщаме вниманието на обществото към паметта и делото на всички българи – лекари и други самоотвержени хора (полицаи, огнеборци, минни спасители, граждани, опитали се да вадят удавници), загинали при спасяване на наши сънародници, чрез

# Официализиране от МС на 15 август и ритуала 1-минутно мълчание в 12 ч. (по подобие на 2 юни, Деня на Ботев и загиналите за България) – което ще бъде уникално в ЕС, а може би и в целия свят. Това предложение е прието единодушно от Нац Съвет на БЛС:

# Организиране на заря и концерти в столицата и областните градове вечерта на 14 август;

# Създаване на орден от Президентството или поне на медал/плакет от МЗ/БЛС “Д-р Стефан Черкезов”, който да се връчва на лекари и наши или чужди граждани, спасили хора при екстремни ситуации.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.