В УМБАЛ „Свети Георги” министър Атанасова даде старт на най-модерния в своя клас ангиограф

С въвеждането му в експлоатация болницата става единствената у нас с 2 подобни апарата за диагностика и лечение на сърдечносъдови болести

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова откри в пловдивската университетска болница „Свети Георги” първия в страната ангиографски апарат Siemens, произведен през 2012 г.

Оценяваме решението на болницата, въпреки големите си задължения, да инвестира 2 млн. лева в тази високотехнологична апаратура. По този начин ще бъдат реализирани значителни икономии, защото досега лечението и диагностиката на сърдечносъдовите заболявания се е извършвало с 1 собствен и 1 ангиографски апарат под наем. Това заяви по време на откриването Десислава Атанасова.

Тя коментира още и факта, че МЗ, в настоящото си ръководство, подкрепя преместването на дейността на Белодробна болница в структурата на УМБАЛ „Свети Георги”. Съвсем скоро ще бъдат и одобрени и капиталовите разходи за това пребазиране.

Новият ангиографски апаратът е монтиран в обновено помещение на Отделението по инвазивна кардиология и с въвеждането му в експлоатация УМБАЛ „Свети Георги” става единствената болница в страната с 2 ангиографа, обясни изпълнителният директор проф. д-р Карен Джамбазов.

SiemensArtisZEE е последно поколение в своя клас, без аналог в Южна България и региона. Предимствата му са във високата резолюция и качеството на образа. С новата техника се визуализират съдови импланти и прецизно се определят показанията за тяхното приложение.

Рентгеновото облъчване за персонала и пациентите е минимално. Дори и при пълно натоварване той може да работи без отклонения от изискванията на Агенцията за ядрено регулиране. Това потвърди началникът на отделението д-р Гинчо Тонев. Той направи демонстрация на работата на ангиографа пред министър Атанасова, официалните гости и представителите на медиите.

Новата придобивка дава възможност за развитие на всички клонове на инвазивната кардиология – предлага пълна гама диагностика и лечение на сърдечносъдови заболявания. Ще се извършват коронарография и ангиопластика, електрокардиостимулация на различни видове пейсмейкъри, лечение на периферните съдове и електрофизиологични изследвания на сърцето. Капацитетът на ангиографа за диагностика и лечение на пациенти е неограничен, подчерта изпълнителният директор.

Секторът по инвазивна кардиология е едно от четирите отделения на Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Свети Георги”. Останалите три са интензивно, общо и отделение по функционална диагностика. Общият брой на леглата в клиниката е 60. Само в отделението по инвазивна кардиология от началото на годината до края на месец май са преминали 1878 пациенти, от тях 938 са спешните случаи, съобщи д-р Гинчо Тонев.

Tags: , , , ,

Comments are closed.