Отстранихме го най-после! А после?

Ето, че се случи това, за което в. “Български лекар” действаше неотклонно и последователно от 5 години и фактически предопредели чрез предложението си през месец септември (публикувано в бр. 9/2008 г.): посредством Закон за допълнение в Закона за съсловните организации здравният министър да има право да свиква Отчетно-изборен Събор на БЛС, когато неговият УС е протакал това поне 3 месеца.

По този начин най-големият позор за нашето съсловие бе отстранен от незаслужено заемания от него висок пост. Още в неделния ден (11 януари) големият комбинатор от Козарка заключи офисите си и не допусна новоизбраното съсловно ръководство да влезе в тях. (Очаквахме обаче и да прокопае траншеи пред Центъра по хигиена и да хвърля, както Чапаев с верния си главен секретар-оръженосец Петка, гранати срещу врага.) 
Тепърва ще се разнищва въпросът как е бил апотриран теренът, подарен на БЛС от Кабинета Сакскобургготски (тук е заровено кучето!), в частната му фирма за строеж на прословутия Дом на лекаря (разбира се, с хотел и ресторант, които този лекар да стопанисва!). Пустата алчност често води до Прокурора…

Показателно е, че от възпитаника на пазарджишкия филиал на ВМИ – Пловдив с диплома 3,90 се отвратиха и партийните функционери. Това бе потвърдено от присъствието на свикания от министъра-социалист Събор на лекари-депутати, емблематични фигури не само от коалиционния партньор НДСВ, но и от опозицията – ГЕРБ, СДС и БНД: ясен знак, че се изпарява и химерната мечта на отдавна нелегитимния председател да влезе в някоя от предизборните им листи (разбира се, срещу съответното заплащане).

Кому е нужен подобен екземпляр, доказал, че не може да му се разчита на лоялност, почтеност, сътрудничество; той ще гледа само личната си изгода: да открадне нещо-нещичко, да изхитрува, да прецака партньорите си.

Нов връх в съсловния хумор бе свикването на алтернативен “Събор” в Сандански, на който са присъствали, както четем в Агенция “Фокус” – “около 50 души”. Така и не се изяснява колко от тези “души” са делегати. След безплоден първи ден е взето решение този “Събор” да бъде повторен на 21 февруари. Къде – не е уточнено. Замисълът е пределно ясен: съгласно Устава когато първият път не е набран кворум, Съборът се отлага; вторият път вече се провежда, независимо от броя на делегатите.

Ще последва, разбира се, съдебно атакуване на легитимно и законно свикания Събор и на новоизбрания УС. Последиците: оспорвано право за дейност, вкл. и за договаряне и сключване на НРД; финансови загуби на цялата здравна мрежа.

Така че ще чакаме следващите колкото разсмиващи, толкова и зловещи за цялото съсловие и националното ни здравеопазване прояви на отличника от Пазарджик. Толкова ли е безсилна държавата да озапти един дребен комбинатор?

Да му пожелаем на добър час към канавката на обществото, съсловието и историята.

Tags: , ,

Comments are closed.