Фармацевтичният концерн Wyeth и представителите й за България PharmaSwiss осигуриха безплатни медикаменти за български деца

Фармацевтичният концерн Wyeth и представителите й за България PharmaSwiss осигуриха безплатни медикаменти за български деца:
пневмококовата ваксина Prevenar® и
биологичния препарат за лечение на ревматоиден артрит Enbrel®

Фармацевтичният концерн Wyeth и представителите й за България PharmaSwiss (Фармасуис) се включиха активно в благотворителната кампания „Българската Коледа” под патронажа на Президента на Република България Георги Първанов.

В рамките на „Българската Коледа” Wyeth и  Фармасуис осигуриха ваксини срещу пневмококови инфекции за деца-сираци.

Повече от 850 деца в 9 от домовете за медико-социални грижи в по-големите български градове (два в София, по един във Варна, Бургас, Плевен, Хасково, Русе, Велико Търново и Стара Загора) ще бъдат имунизирани, за което са необходими над 1500 дози от единствената ваксина срещу пневмококи, подходяща за деца между 2 месеца и 5 години – Prevenar®. Количествата са предоставени от фирма Wyeth и нейният партньор в България Фармасуис

По данни на СЗО пневмококовите инфекции са водеща причина за заболеваемост и смъртност сред малките деца – те  стават причина за над 1 милион смъртни случаи при деца под 5 г. възраст. Пневмококовата болест засяга различни органи и причинява инвазивни пневмококови заболявания: пневмококов менингит, пневмония, бактериемия, сепсис и неинвазивни пневмококови заболявания: остра форма на otitis media, синузит, ринити, фарингити и др. Пневмококовата болест се причинява от бактерията Streptococcus pneumonia.

Пневмококовата болест може да протече много тежко и може да доведе до трайни мозъчни и белодробни увреждания, дълготрайна загуба на слуха, затруднения при усвояване на информация и забавяне на речта, и дори до смърт.

Пневмококите живеят в носната кухина и гърлото на здрави възрастни и деца и без да причиняват заболяване – т. нар. носителство. Те се предават по въздушно-капков път. Повечето деца стават носители в някакъв момент от живота си. Във всеки момент, обаче, бактериите могат да се активират и да причинят инфекция.

Симптомите на пневмококовата болест са практически неразличими от тези на банално грипоподобно заболяване. Инвазивните пневмококови инфекции (пневмония с излив, менингит, бактериемия и сепсис, протичат тежко, мълниеносно и са животозастрашаващи или водят до трайна инвалидизация. В началото на заболяването е трудно да се предвиди неговият  ход. И тъй като диагностицирането на пневмококовата болест е много трудно, единственият начин да предпазим децата си е ваксината Prevenar®.

Ваксинацията е призната като най-ефективния начин за предпазване на децата и СЗО препоръчва приоритетно включване на ваксината в рутинния имунизационен календар.

До края на 2009 г. над 50 държави по света ще защитават децата си чрез такава ваксинация като я включват в националните имунизационни календари като задължителна ваксинация.

Понастоящем пневмококовата конюгатна ваксина е включена в задължителната имунизационна програма в над 28 страни в света, между които САЩ, Австралия, Обединеното кралство,Франция, Германия и Канада, а също така и Гърция, Турция, Словакия, Унгария и др.

През 2007 с помощта на кампания „Българската Коледа” бе осигурено едногодишно лечение на деца с диагноза ювенилен идиопатичен артрит – заболяване, чието лечение се осъществява с медикамента Enbrel. Мениджърите на Wyeth и  Фармасуис организираха спонсорска кампания през 2009 година, която ще осигури безвъзмездно лечение на деца с Enbrel. 280 флакона от препарата ще бъдат предоставени за лечението.

Enbrel® принадлежи към групата на т.нар. биологични средства, които са свързани с качествено нов подход на таргетно лечение с отлични резултати и много по-малко странични ефекти.

Освен за ревматоиден артрит Enbrel®e показан за лечение на:
• Ювенилен ревматоиден артрит
• Псориатичен артрит
• Анкилозиращ спондилит
• Псоразис

Ювенилният  хроничен артрит е най – честото ревматично заболяване в детската възраст. При голяма част от децата се налага лечение, което включва глюкокортикостероиди и др. имуносупресанти, които, давани в големи дози имат множество тежки странични ефекти и могат да доведат до: забавяне на растежа, остеопороза съпроводена със спонтанни фрактури, диабет, катаракта, сърдечно-съдови усложнения и др.
Enbrel® е нов биологичен продукт за целенасочено лечение на ревматоиден артрит, който може да се употребява и в детска възраст.

Новият уникален механизъм на действие на Enbrel® води до облекчаване на ставните болки и сковаността и осигурява добър контрол на заболяването без страничните ефекти, типични за традиционното лечение. Децата лекувани с Enbrel® могат да намалят и дори да спрат терапията с други имуносупресанти, което води до бързо подобрение на общото състояние и при някои много добро компенсиране на изоставането в растежа.

Enbrel® e спасителна алтернатива за малките пациенти с ревматоиден артрит. Той е и единственият биологичен продукт одобрен за лечение на малки деца (над 4-годишна възраст).

Общата стойност на двете инициативи възлиза на повече от 300 000 лева. Дарението на Prevenar® бе обявено публично от мениджъра на Wyeth за Средна и Източна Европа г-н Марк Хезълтън, който беше на посещение в България на 15 декември. Г-н Хезълтън, придружен от д-р Деспотов, генерален мениджър на Фармасуис България  се срещнаха с Президента на Република България Георги Първанов, за да финализират официалната документация по дарението.

Тази благотворителна инициатива на Wyeth и  Фармасуис се осъществява в тясно сътрудничество с българските държавни институции: дарението на Prevenar преминава под патронажа на Президента чрез кампанията „Българската Коледа”, а за имунизационния процес се ползва подкрепата на Министерство на здравеопазването.

Д-р Светозар Деспотов,  Генерален Мениджър на Фармасуис  България на срещата с Президента на Република България Георги Първанов по повод дарението на Prevenar® и Enbrel®:

Tags: 

Comments are closed.