„Европейска нощ на учените“ – за първи път в МУ – Варна

На 28 септември за осми пореден път в Европа, за седми – в България и за първи път в Медицински университет – Варна ще се проведе „Нощта на учените“. Проектът под надслов INClose (Innovations:

NewCompetenceandLeadingOpportunitiesforSustainabilityandEndurance) – „Иновации: Нови компетенции и водещи възможности за устойчивост и стабилност“ има за цел да осигури подкрепа на учените в България по отношение на популяризацията на тяхната работа и повишаване на техния статус в обществото. Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската комисия по Седма рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие, подпрограма „Хора“.

 

Събитията, съпътстващи „Нощта на учените“, както в редица европейски градове и столици, така и у нас – в София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Плевен, Хасково ще бъдат отворени за всички талантливи изследователи, които имат желание да покажат своите иновативни идеи, да демонстрират професионалните си постижения и творчески интереси. Дейностите и активностите през тазгодишната „Нощ на учените“ са в унисон с основната тема на ЕК: „2012 – Година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията“. Известни имена от медицинските среди на МУ – Варна, сред които: проф. Тодорка Костадинова, доц. д-р Риналдо Шишков, доц. д-р Радослав Радев, доц. д-р Цветан Тончев, доц. д-р Добрин Паскалев, доц. Диана Иванова, доц. Виолета Тачева, доц. д-р Вилиян Платиканов, доц. д-р Марияна Арнаудова, д-р Илко Бакърджиев ще разсъждават на тема „Може ли науката да изпревари времето“. Едновременно с това публиката ще има уникалната възможност да се запознае и със „скритите“ и забавни страни от живота и работата на изследователите.

Tags: 

Comments are closed.