Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова посети НКБ в София и се срещна с екипа на изтъкнатия германски детски кардиохирург Професор Герардус Бенинк

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова посети Националната кардиологична болница в София. Тя се срещна с гостуващия у нас германски медик проф. Герардус Бенинк – изтъкнат кардиохирург, директор на Детската кардиохирургия в гр. Кьолн.

Световноизвестният специалист е за пореден път у нас за провеждане на консултации и операции на деца със сърдечни проблеми. По време на сегашното си гостуване той ще извърши консултации на четири български деца, а съвместно с екипите на болницата ще извърши оперативно лечение на други четири деца в Клиниката по детски болести и детска кардиохирургия към Национална кардиологична болница. Посещението му е организирано от Център „Фонд за лечение на деца“ и е от голяма ползва за натрупване на опит у нашите кардиохирурзи в лечението на някои рядко срещани сърдечни малформации.

Привличането на утвърдени светила в медицина за извършване на лечение в България е политика на Министерство на здравеопазването. От една това подпомага издигането квалификацията на нашите лекари по определени диагнози, а друга – спестява средства за лечението на тези заболявания в чужбина, с което се дава възможност да се подпомогне лечението на по-голям брой български деца. За извършване на сложните операции в чужбина държавата изразходва между 30 000-45 000 евро, докато привличането на чужди специалисти за операции у нас е над 10 пъти по-евтино.

Tags: ,

Comments are closed.