Декларация на 55-ия Извънреден събор на БЛС, Равда, 19-21 октомври 2012 г.

До

Президента на Р България

Народно събрание на Р България

Министерски съвет на Р България

Министерство на здравеопазването

Д Е К Л А Р А Ц И Я

 

На 55-ия Извънреден събор на БЛС, Равда, 19-21 октомври 2012 г.

  1. Съборът на БЛС определя състоянието на системата на здравеопазване като катастрофално.

  • Работим в условията на нормативна смесица от задължително здравно осигуряване, допълнително здравно застраховане и бюджетно разпределение на средствата, което създава хаос и неудовлетворение от системата на здравеопазване.

  • Финансовият ресурс за здравеопазване не отговаря на пакета здравни услуги, който трябва да се осигури.

  • Изпълнителната власт не прилага ЗЗО в частта за събиране на задължителните здравни осигуровки.

  • Липсва пазар и цена на медицинските услуги.

  • НЗОК е на практика одържавена, политически подчинена структура, разпределяща обществени средства на бюджетен принцип, което води до неудовлетвореност от страна на гражданите и кара медицинските специалисти да напускат страната.

2. Обръщаме се към изпълнителната и законодателната власт на Р България с искане:

  • Да се изработи единна национална здравна стратегия, отговаряща на Европейската политика в областта на здравеопазването – Здраве 2020

  • Да се повиши относителният дял от БВП за здравеопазване до поне 7 % и включване на не по-малко от 70 % публични средства, което е минималната препоръчителна стойност за страните в Европейския съюз.

  • Да се осигури събираемостта на здравните вноски, вкл. равно участие на държавата в осигуряването на лицата, за които законът е определил да бъдат осигурявани от нея.

  • Да се остойностят медицинските услуги, включени в основния пакет здравни дейности. Да се прецизира кои от включените в сегашния пакет услуги могат и трябва да бъдат осигурени с наличния финансов ресурс.

  • Да се определят лицата, които подлежат на социално подпомагане (освобождаване от заплащане/доплащане на медицинските услуги) и да се регламентира законово кой и как ще заплаща дължимите на лечебните заведения суми за използваните от тази категория лица медицински услуги.

Обръщаме се към Президента на Република България за свикване Съвета за национална сигурност, където да бъде разгледано здравното състояние на нацията, като един от основните ангажименти на правителството, респективно на МЗ. Здравето на нацията е основен елемент от националната сигурност на страната и неглижирането му е неминуема предпоставка за деструкция на цялата система.

ДЕЛЕГАТИТЕ НА 55-ия ИЗВЪНРЕДЕН СЪБОР НА БЛС

РАВДА, 21.10.1212 г.

Tags: 

Comments are closed.