Документация/БЛС

Във връзка с гласувания от Парламента проектобюджет на Националната здравно-осигурителна каса, се състоя среща между ръководствата на четирите съсловни организации – БЛС, БЗС, СФБ и БАПЗГ с представители на национално представените пациентски организации – Федерация български пациентски форум, Консултативен съвет на хората с увреждания към МС, Национална пациентска организация.

Всички присъстващи се обединиха около тезата, че в бюджета на НЗОК не са предвидени средства, които държавата е длъжна по закон да заложи.

– Не се приема абдикацията на правителството от ангажимента да внася пълната вноска от 8% на деца, студенти, социално слаби и т.н.

– Не се приема обстоятелството, че в бюджета незаконосъобразно не е предвидено покачването на пенсиите в рамките на 2013 г.

– Във връзка с намеренията за прехвърляне на дейности от МЗ към НЗОК /ваксини, процедури ин витро, интензивни грижи и т.н./, се обръща внимание, че това прехвърляне не е законосъобразно. Това представлява незачитане на решението и волята на Конституционния съд на Република България, който само преди няколко месеца обяви противоправността на трансферите от НЗОК към МЗ.

– Ще се настоява за спазването на основния принцип, заложен в ЗЗО, а именно – договорното начало в системата на здравеопазването. Организациите ще се противопоставят на всички опити за политизиране и обсебване на НЗОК, включително и чрез призив за референдум относно нейната пълна независимост от изпълнителната власт.

Организациите ще дадат съвместна пресконференция през следващата седмица.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.