60 години неуморна хирургическа дейност

86-годишният проф. Петър Червеняков, випуск 1952 на МФ – София, носител на най-високото професионално отличие “Лекар на България”, отбеляза своите уникални 6 десетилетия непрекъсната хирургическа работа! Безспорно, след кончината на проф. Станко Киров, именно проф. Червеняков е вече доайенът и Патриархът на българската хирургия. Нещо повече, в момента е най-възрастният действащ началник на Хирургическа клиника (в Болница “Сердика”).

Наистина е неуморим: 35 години републикански консултант по коремна и гръдна хирургия, извършени над 26 000 операции и асистенции в 52 болници в цялата страна (вкл. и близо 1000 – в Либия, където 10 години е бил национален консултант)! Ученик е на проф. Агоп Чакъров от МВР-болница, както и на проф. Прохазка, Чехия (където специализира гръдна хирургия на свои разноски) и на Московския хиругически институт (директор – легендарният акад. Борис Петровский). Има над 300 научни публикации и 3 монографии, на една от които – “Торакална хирургия” редактор е синът му проф. Ал. Червеняков. Пръв въвежда у нас реконструктивна хирургия на хранопровод и бронхи (уникални са заместването на хранопровод със стомашна курватура майор и анастомозата на хранопровод с дебело черво!); 7 пъти е оперирал прободено сърце; предал е уменията си на десетки колеги, има 2 изобреения и 12 рационализации, всепризнат класик на оперативната хирургия на хранопровод, бял дроб, медиастинум, гръдна стена и млечна жлеза. Не пуши, не пие, няма кола, ходи само пеша, качва се и по Витоша. Нарича старостта “удължена младост”, а хирургията – “вечна любов”. За него чл.-кор. проф. ген. Йовчо Топалов, друг неостаряващ Хирург, казва, че е намерил щастието, защото с радост отива на работа и с радост се връща вкъщи.

Дай го, това щастие, Боже, всекиму, и най-вече – на Лекарите!

Известно е, че заклетият републиканец е родоначалник на единствената наша династия от гръдни хирурзи: синът му е проф. Александър Червеняков, нац. консултант по хиругия, началник на Клиника в “Пирогов”, а внукът, който носи и името на дядо си, е на работа в Лийдс и единственият българин-член на харизматичния Кралски хирургически клуб! В този смисъл трогателно бе признанието на благодарния пациент Колчев, дошъл специално за юбилея от Разлог. Прободен с нож в сърцето, той е опериран в последния възможен момент от пристигналия по спешност от София тогава млад д-р Червеняков. Години по-късно пък баща му е опериран от… сина, проф. Ал. Червеняков. Каква трогателна история, достойна за перото на Кронин!

Нека да пожелаем на проф. Петър Червеняков-старши да задмине “републиканския рекорд” по дълголетна дейност на д-р Иван Карамихайлов (1866, Шумен – 1961), който оперира почти до края си, а после – и “световния”, на проф. Еторе от Австралия, който, пенсиониран на… 103-год. възраст, отправя гневно писмо до местната Лекарска камара, протестирайки срещу “възрастовата дискриминация” срещу него…

На многая лета, проф. Червеняков, Щастливецо на българската хирургия!

Tags: 

Comments are closed.