ТЕС – И няма нужда от медицина!

Странни неща ни се случват, скъпи колеги. Преди 10 години народните избранници приеха Закона за здравето, чрез който узакониха и “неконвенционалните” методи на лечение. Освен това дадоха право и на хора без медицинско образование да… лекуват. Нужни били само няколко лекции по анатомия и физиология – и новоизпеченият “д-р” е готов за действие… Горките пациенти! Старият Закон за народното здраве поне ги предпазваше от шарлатани, защото чл. 76 в него изрично забраняваше на люде без медицинско образование да лекуват!

Сега се умува върху допълнения в ЗЗ, отново в насока облекчаване дейността на шаманите-шарлатани. Неотдавна в. “Труд” подробно описа подвизите на титуловащата се д-р Ценка Местанска, която лекувала чрез методите на “ТЕС” ( техники за емоционална свобода): сиреч – “пипни ме тук, пипни ме там”. Това било част от “психоенергийната медицина”, базираща се на методи от психологията и “учението за енергийното влияние”. Та този “ТЕС” бързо освобождавал от зависимости, фобии, депресивни състояния и проблеми с теглото. У-ха, че ефективно: с няколко пипвания – и се освобождаваш от психясване, че и от излишни килограми. Трябвало само да повториш няколко думички и специалист да докосне конкретни “енергийни точки” на тялто ви – и проблемът ще бъде решен, според тази д-р Ценка.

Д-р Ценка не е виновна. Тя си хледа хляба. Но за кой ли път, вместо да озапти тарикатите-търгаши със здравето и живота на хората, самата държава ги поощрява. А журналистите (напоследък правилно наричани “журналята”) ги гледат, слушат и записват в захлас и представят глупостите им като чиста монета.

А, ето я и знаменитата пани Зофия Шчербак, титуловаща се “председател на Сдружението на природолечителите. (Разбира се – и те без медицински дипломи.) Тя пък пламенно предлага старите си идеи: тези другари да имат договор с хуманен лекар (независимо от специалността му), на който 3 пъти годишно да му предоставят “началните, междинните и крайните изследвания” (какво ли разбира пани Зофия от изследвания и как ли ще ги тълкува?) на своите нетрадиционно лекувани пациенти. (Каква наглост!). Знахарите ще пазят, значи, цялата документация на работните си места и в края на годината ще подават данните за дейността си в НЦООЗА.

Ако и тези безумни идеи на пани Зофия и д-р Ценка бъдат узаконени, тогава кажете “Сбогом!” на Медицината!

Comments are closed.