Д-р Георги Чалдъков: Най-безотговорното Jamais vu – почит и признателност към жертвите на комунизма*

Полека-лека, изучавайки безкрайните възможности на за­бравата, Хосе-Аркадио Буендиа проумя, че може да дойде ден, когато нещата да се разпознават по надписите им, ала да не се помни предназначението им.

Гaбриел Гарсия Маркес, „Сто години самота”

В своята аналитична психология Карл Юнг достигна до колективното несъзнавано и една от неговите прояви – криптомнезия, déjà vu. Сега аз ще пиша за колективната забрава – амнезията на един народ. И ще питам дали това е липса на памет или липса на откровеност?

На 2 януари 2007 г. по повод влизането на Румъния в ЕС Херта Мюлер написа в един немски вестник статията “Ру­мънската колективна амнезия”. През октомври 2009 г., когато светът научи, че тя печели Нобелова награда за литература, немската журналистка Андреа Кьолер, която живее в Ню Йорк и работи за един швейцарски вестник, публикуван в Цюрих, написа “Азбуката на страха”, която Херта Мюлер декодира в книгите си – да отричаш румънската комунистическа дикта­тура в романи, написани с много поезия, е един от най-запом­нящите се уроци срещу забравата на злото. В нобеловата си лекция на 10 декември 2009 г. Херта Мюлер разказа, как “Всяка дума знае нещо за дяволския кръг” на диктатурата.

След ноември-1989 онези, които имаха смелостта да се оп­ълчват на комунистическата диктатура 1945-1989, бяха изоли­рани и от новите демократи. Пребиван от комунистите, Илия Минев е европейски затворнически еквивавалент на Нелсън Мандела: Минев, осъден на 33 години от комунисти­те в НРБ, Мандела – на 28 години от режима на апартейда в ЮАР. След като е освободен от затвора, Мандела е избран през 1994 г. за президент на ЮАР, Илия Минев умря в забрава и мизерия преди 12 години, на 6 януари 2000 г. И президентът Петър Стоянов го награди посмъртно с ордена “Стара пла­нина” – иронията да бъдеш истински дисидент е един от най-обидните посткомунистически феномени в България.

Забравен – на 16 декември 2009 г. в САЩ – умря и Едуард Генов. През септември 1968 г. студентите от историче­ския факултет на Софийския университет: Едуард Генов, Валентин Радев, Александър Димитров и техни колеги раз­пространяват в София и Пловдив над 200 ръчно написани позиви срещу варшавските танкове, окървавили Prazske jaro. Заради любовта си към Пражката пролет, Едуард Генов е осъден на дълги години затвор. Това не го уплаши и през март 1987 г. той изпрати “Апел на шестимата” – вик, тръг­нал от Българи до западния свят, за унижените човешки права на българите. На 18 октомври 1988 г. комунистически­те управници изгониха Едуард Генов от България.

Убити или унижавани от комунистите бяха и много други достойни българи: поетът Кръстьо Хаджииванов (1929-1952), който искаше “да учи в Париж, а не в Москва, защото тя е близо до Сибир”, д-р Радан Сарафов, Петър Бояджиев, Александър Иванов, Алфред Фосколо, Райна Аръ­шева, Любомир Собаджиев, Константин Павлов, Наум Шопов, Радой Ралин, Борис Димовски, Стефан Цанев…

Национална изява на болестта на Алцхаймер? Страх? Липса на достойнство? Във всички случаи “морските кон­чета” (мозъчни структури, отговорни за паметта) не плуват свободно в българските мозъци и там се образуват “плаки на деменцията”, настъпва “психиче­ска кастрация”, която изтрива спомените за достойните хора на България – най-безотговорното jamais vu! Човек без спомени не може да уважава и прощава, нито да гради бъдеще.** В страната, където се случва това, Пандора маха капака на кутията и се разпръсват човешките пороци и болести. Само Надеждата остава на дъното. Според Исак Паси – Мълчанието. Според мен – Колективната амнезия за достойните хора на нацията.

____________________________________________________________________

* На първи февруари 1945 г. по решение  на т.нар “народен съд” са били разстреляни и заровени в една яма 150 души – царските регенти и съветници, министри, депутати, командири на всички родове войски, издатели на централните вестници и журналисти. От 2011 г. с решение на Министерския съвет първи февруари е обявен за Ден на почит и признателност към жертвите на комунизма.

** В книгата на Михаел Енде „Приказка без край” момче на име Бастиан попа­да във вълшебната страна Фантазия. В нея силата, наричана „Нищото”, руши страната и разболява Детската царица. За награда, че я излекува, Бастиан получава талисман, на който пише: „Прави, каквото ти се иска“. С всяко изпълнено желание обаче, той губи един по един спомените си и без да знае кой е бил, не може да се върне обратно в истинския свят. И така ни подсеща, че ако не открием навреме симпто­мите на забравата, дори терапията на Маркес не може да ни излекува от болестта на Алцхаймер. Другото е „Нищото”, nada y pues nada y nada ypues nada.

Tags: 

Comments are closed.