Нова апаратура за безопасна тонзиктомия

При отстраняване на сливици с новата апаратура Coblator II system, която бе въведена в университетската болница „Св. Марина“ във Варна в средата на миналата година, тези показатели са повече от обещаващи. При следоперативно проследяване на 1997 случая на пациенти-деца в чуждестранно проучване, резултатите показват, че това е най-безболезнената техника за тонзилектомия (отстраняване на сливици).

По-кратък е и възстановителният процес спрямо „студената дисекция“ (класическия метод на механично отстраняване на сливиците). Болката след манипулация с новата техника отшумява два пъти по-бързо, в следствие на което по-бързо се възстановява и хранителният режим и нормална ежедневна активност на детето. Тези и други предимства могат да потвърдят от първо лице пациентите на д-р Георги Илиев, един от инициаторите за въвеждането на новата апаратура.

Използването на коблатор при тонзилектомия е съвременна техника – лесна и бърза за изпълнение и значително по-безопасна от гледна точка на кръвотечението по време на и след самата операция“, уточнява ас. д-р Георги Илиев. С новата методика се избягват множество от усложненията при класическия метод „студена дисекция” за отстраняване на сливици и аденоидни вегетации („трета сливица”), което го прави много подходящ при по-малки пациенти“, съобщават още от медицинското заведение.

Методът работи на принципа на радиочестотната аблация (отнемането на материал от повърхността на даден обект). Накрайникът превръща физиологичният серум, с който работи уреда, в плазма. С нея се извършва денатурацията на белтъците (процес на промяна на молекулната им структура) и се осъществява отстраняване на част от проблемната тъкан при минимална термична увреда на околната здрава тъкан. Едновременно с това се аспирира излишната плазма и се извършва хемостаза.

Отстраняването на сливици се осъществява по здравна каса, като пациентът трябва допълнително да заплати за консумативите (съответния накрайник) и за избор на лекар.

Новата апаратура Coblator II system се използва успешно не само при отстраняването на сливици, но и при редица други заболявания и медицински манипулации като хипертрофия на носните конхи (свързано със затруднено дишане), „трета сливица“, при пациенти със Sleep apnea syndrome, при пациенти с хъркане, операции на ларинкса (прим. при по-малки карциноми на ларинкса, диагностицирани в ранен стадий ), както и при всички операции в областта уши-нос-гърло, свързани с „меки тъкани”.

Иноватор на модерната техника е ас. д-р Георги Илиев под ръководството на доц. д-р Пламен Недев, дм – ръководител на катедрата по „Неврохирургия и ушно – носно – гърлени болести” към Медицински университет – Варна.

Comments are closed.