Да създадем нов свят в здравеопазването

Вече над 60 години здравеопазването ни се намира в криза. Особено се задълбочи тя след провеждането на т. нар. “здравна реформа”, която го меркантилизира и дехуманизира. Неотделими от медицината понятия като човеколюбие, квалификация и колегиалност се превърнаха в архаизъм.
Крайно необходимо е да създадем нов свят в здравеопазването!

МЗ
В него (съответно в РЦЗ в страната), а не в БЛС да се поддържа и съхранява Регистъра на лекарите, защото то е отговорно за националната здравна политика. Да се увеличат и финансово обезпечат клиничните ординатури, защото сме изпаднали в недостиг на анестезиолози, патологоанатоми и пр., както и на медицински сестри. По подобие на САЩ да се поддържа открит сайт за изразходването на здравния бюджет, който най-после трябва да нарастне поне на 6% от БВП!

НЗОК
Да се насърчи дейността на частните здравноосигурителни фондове – а не здравнозастрахователни дружества! Да се осъвремени финансирането на клиничните пътеки, които в някои дисциплини (нефрология, педиатрия) са крайно недофинансирани и да започне въвеждането на диагностично-свързаните групи.
Сумите за здравнонеосигурените да бъдат задължение на МТСП.  

БЛС
Да се преустрои в Камара, с повече духовност и колегиалност в съдържанието й. Да има прозрачност в изразходването на задължително събирания членски внос; и тук важи препоръката за открит сайт за изразходване на членския внос. Да се приемат и следват принципите: “Уважавай Живота! Обичай Болния! Почитай Колегата!”.

Tags: , , ,

Comments are closed.